II komunikat VI konferencji pt. Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Medycyna komplementarna w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych, Krosno 9-10 maja 2019 roku.

Rektor
Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej
im. Stanisława Pigonia w Krośnie

Rektor
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

oraz
Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów

zapraszają na

VI konferencję pt.
Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna.
Medycyna komplementarna w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych

Krosno
9-10 maja 2019 roku

KOMUNIKAT II

Cel konferencji:
Popularyzacja wiedzy oraz swobodna wymiana poglądów naukowych przez przedstawicieli środowiska naukowego oraz branżowego w zakresie fitoterapii, zielarstwa, kosmetologii, dietetyki, bromatologii, toksykologii żywności, paszoznawstwa, szeroko pojętych preparatów medycyny naturalnej i kosmetyków. Ważnym tematem konferencji będzie bezpieczeństwo stosowania i ocena jakości produktów i surowców spożywczych, paszowych, kosmetycznych i zielarskich. Poruszony będzie problem groźnego dla pacjentów upowszechniania w mediach fałszywych i pseudonaukowych informacji na temat chorób oraz metod leczenia. Celem konferencji jest również analiza aktualnego stanu prawnego, związanego z wprowadzaniem do obrotu produktów zielarskich, żywności funkcjonalnej, pasz, żywności nowej, suplementów diety i kosmetyków. Znaczenie ziół w leczeniu, profilaktyce chorób i żywieniu ludzi oraz zwierząt. Istotnym celem konferencji jest również propagowanie i docenienie wiedzy z zakresu historii i filozofii nauk medycznych, farmaceutycznych oraz biologicznych, która kształtuje współczesne i przyszłe osiągnięcia naukowe. Tegoroczna konferencja zwróci uwagę na znaczenie medycyny komplementarnej, która oznacza, iż odpowiednie metody terapeutyczne są w razie konieczności wykorzystywane równolegle (komplementarnie, uzupełniająco) do metod medycyny uniwersyteckiej. Medycyna komplementarna jest akceptowana w większości krajów w przeciwieństwie do medycyny alternatywnej, która wg czołowych specjalistów nie istnieje. Medycyna komplementarna oparta jest na dowodach w oparciu o metody nauk przyrodniczych.

Tematyka konferencji:
•    Medycyna komplementarna
•    Czy istnieje medycyna alternatywna?
•    Prozdrowotne działanie żywności, dietetyka, bromatologia
•    Żywność funkcjonalna, nutraceutyki
•    Preparaty dla sportowców
•    Żywność nowa i suplementy diety
•    Kosmetyki, w tym kosmeceutyki
•    Preparaty ziołowe, w tym leki ziołowe
•    Fitoterapia dawna i współczesna
•    Aromaterapia, chemia i właściwości olejków eterycznych
•    Uprawa i przetwórstwo roślin leczniczych, kosmetycznych i dietetycznych
•    Technologie przetwarzania surowców zielarskich i preparaty ziołowe dla przemysłu paszowego i weterynarii
•    Bezpieczeństwo żywności, ziół, kosmetyków i pasz
•    Towaroznawstwo żywności prozdrowotnej, kosmetyków i roślin zielarskich
•    Etnomedycyna, etnobotanika, etnofarmakologia
•    Zielarstwo dawne i współczesne
•    Materia medica (surowce mineralne oraz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego), farmakognozja
•    Botanika farmaceutyczna
•    Biologia i biotechnologia medyczna oraz farmaceutyczna
KOMITET HONOROWY KONFERENCJI
Prof. dr hab. Grzegorz Przebinda (Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie)
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
KOMITET NAUKOWY KONFERENCJI
Przewodniczący: prof. dr hab. Roman Kołacz

Członkowie:
Prof. dr hab. n. farm. inż. Grzegorz Bazylak
Prof. zw. dr hab. Bogusław Buszewski, dr h.c.mult., czł. koresp. PAN
Prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański
Prof. dr hab. n. biol. Anna Goździcka-Józefiak
Prof. dr hab. inż. Jan Grajewski
Prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak
Prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski
Prof. nadzw. dr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj
Prof. dr hab. Roman Niżnikowski
Prof. nadzw. dr hab. Katarzyna Paradowska
Prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Prof. nadzw. dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska
Prof. nadzw. dr hab. Sławomir Sokół
Dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik
Prof. nadzw. dr hab. inż. Antoni Szumny
Prof. nadzw. dr hab. n. biol. Magdalena Twarużek
Prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer
Prof. nadzw. dr hab. Danuta Zarzycka
Dr n. med. Józef Forgacz
O. dr Marcelin Pietryja
Dr n. biol. Henryk Różański

PROGRAM KONFERENCJI:

Czwartek, 9 maja 2019 roku

Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12, dzielnica Suchodół.

8:30-12:00  Rejestracja uczestników
8:30-9:00    Powitanie i uroczyste otwarcie konferencji – mgr Franciszek Tereszkiewicz, kanclerz Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie
– przemówienie Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
– przemówienie Prezydenta Miasta Krosna – mgr inż. Piotr Przytocki
– przemówienie Przewodniczącego Komitetu Naukowego Konferencji – prof. dr hab. Roman Kołacz

9:00-15:00 Sesja plenarna (przewodniczą: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Roman Kołacz, prof. dr hab. Roman Niżnikowski).
9:00-9:30 Uprawa roślin zawierających substancje adaptogenne w warunkach Polski – prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)
9:30-10:00 Mięta mięcie nierówna – prof. nadzw. dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska (kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
10:00-10:30 Substancje pochodzenia roślinnego w zapobieganiu chorobom oczu – prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (Kierownik Katedry i Zakładu Farmakognozji i Fitochemii, Wydziału Farmaceutycznego, Śląski Uniwersytet Medyczny, Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)

Dyskusja
10:30-11:00    Przerwa kawowa

11.00-11.30 Wpływ dysbiozy jelitowej na barierę jelitową i homeostazę organizmu – dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu).
11:30-12:00 Zafałszowywania olejków eterycznych – problemy praktyczne i analityczne – prof. nadzw. dr hab. Antoni Szumny (kierownik Katedry Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
12:00-12:30 Tajemnice jaja  – prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).

Dyskusja
12:30-13:45 Przerwa obiadowa w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

Wykłady plenarne i komunikaty (przewodniczą: dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik, dr n. med. Józef Forgacz, o. dr Marcelin  Pietryja)
14:00 -14:30 Cyclitole jako bioaktywne produkty naturalne – prof. zw. dr hab. Bogusław Buszewski, dr h.c.mult., czł. koresp. PAN, Przewodniczący Komitetu Chemii Analitycznej PAN, Centrum Edukacyjno – Badawcze Metod Separacyjnych i Bioanalitycznych BioSep, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki, Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu).
14:30-15:00 Metody pozyskiwania produktów naturalnych z polskich roślin uprawnych analityka ekstraktów z lucerny (Medicago sativa L.) z uwzględnieniem oznaczania substancji biologicznie aktywnych (polifenole, cyklitole, saponiny) — dr hab. Magdalena Ligor (Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu).
15:00-15:30 Aronia czarnoowocowa i jej wykorzystanie. Innowacyjny ekstrakt antocyjanów – Mariusz Banach, Agnieszka Zielińska, Wojciech Cyplik, Wojciech Kujawski, Alicja Kucharska (Greenvit Sp. z o.o.,
Warszawski Uniwersytet Medyczny, Zakład Chemii Fizycznej, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Katedra Chemii Fizycznej i Fizykochemii Polimerów, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Dyskusja
15:30-16:00    Przerwa kawowa

Wykłady plenarne i komunikaty (przewodniczą: prof. nadzw. dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska, prof. nadzw. dr hab. Katarzyna Paradowska)
16:00-16:30 Fitoterapia i suplementacja diety w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego – lek. med. Krzysztof Błecha (Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki)
16:30-17:00 Ogrodolecznictwo jako terapia wspierająca w leczeniu chorób cywilizacyjnych – dr inż. Marta Pisarek (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie, Instytut Zdrowia i Gospodarki)
17:00-17:30 Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych przed skażeniem mikrobiologicznym w trakcie przechowywania na jakość żywności – Piotr Antos, Krzysztof Tereszkiewicz,  Tomasz Piechowiak, Maciej Balawejder (Zakład Informatyki w Zarządzaniu, Wydział Zarządzania, Politechnika Rzeszowska, Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno- Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski)
17:30-18:00 Zastosowanie i znaczenie analizy strukturalnej i fizykochemicznej w farmacji na przykładzie receptora TRPV1 i wybranych jego ligandów: kapsaicyny, kurkuminy i piperyny – Paweł Siudem, Katarzyna Paradowska (Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Warszawski Uniwersytet Medyczny)

Dyskusja
Podsumowanie pierwszego dnia Konferencji
19.00 Uroczysty bankiet w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

Piątek, 10 maja 2019 roku
Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12,  dzielnica Suchodół.

8:30-12:30 Wykłady plenarne i komunikaty (przewodniczą: prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak,  prof. dr hab. Roman Niżnikowski, o. dr Marcelin  Pietryja)
8:30-9:00 Etnobiologia Laosu czyli nietoperze na targu – prof. nadzw. dr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj (Zakład Botaniki, Wydział Biotechnologii, Uniwersytet Rzeszowski).
9:00-9:30 Tradycyjna Medycyna Chińska – historia medycyny a współczesność – dr n. med. Ryszard Kacała  (Zakład Anatomii Prawidłowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu).
9:30-10:00 Grzyby prozdrowotne Polski – prof. nadzw. dr hab. Sławomir Sokół (Zakład Botaniki, Wydział Biologii, Uniwersytet Opolski).
10:30-11:00 Ocena zawartości magnololu i honokiolu w preparatach z Magnolia officinalis – Aleksandra Wasiak, Katarzyna Paradowska, Agnieszka Zielińska (Koło Naukowe „Free Radicals” przy Zakładzie Chemii Fizycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawski Uniwersytet Medyczny, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Warszawski Uniwersytet Medyczny).

Dyskusja
11:00-11:30 Przerwa kawowa

11:30-12:00 Produkty pszczele w terapiach wspomagających leczenie chorób krążenia – mgr Arkadiusz Ciołkowski,  mgr Renata Stono – Ciołkowska (Gabinet Porad Zielarskich, Pracownia Zielarska „Zielarz Radzi”, Praszka).
12:00-12:30 Dlaczego SHINRIN YOKU – czyli Japońska sztuka i teoria kąpieli leśnych, wspomaga samoczynne procesy zdrowienia i co z tym mogą mieć wspólnego konopie ? – mgr inż. Ewa Melania Gryt (General Hemp Marketing Sp. z o.o.).
12:30-13:00 Suszenie wybranych ziół tropikalnych w aspekcie jakości suszu i energochłonności procesu – Aleksandra Zimmer, Lisa Yen Wen Chua, Bee Lin Chua, Aneta Wojdyło,  Antoni Szumny, Jacek Łycko, Adam Figiel (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, School of Engineering, Taylor’s University, Likeside Campus, No. 1, Jalan Taylor’s, Subang Jaya, Selangor 47500, Malaysia).

Dyskusja
13.00-13.15 Podsumowanie i zakończenie konferencji
–  prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak,  prof. dr hab. Roman Niżnikowski, o. dr Marcelin  Pietryja.

13.30-15.00 Obiad w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

Sesja posterowa:
1.    Aktywność przeciwutleniająca in vivo ekstraktu z fioletowych ziemniaków odmiany Blue congou szczurów z cukrzycą indukowaną streptozotocyną – Paulina Strugała, Olha Dzydzan, Iryna Brodyak, Ivanna Bila, Piotr Kuropka, Mariana Liuta, Janina Gabrielska, Nataliya Sybirna (Katedra Fizyki i Biofizyki, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Biochemii, Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki, Zakład Histologii i Embriologii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).
2.    Bioaktywne substancje czterech odmian jagody kamczackiej – ich zawartość i właściwości antyoksydacyjne – Jarosław Golis, Paweł Siudem, Katarzyna Paradowska (Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Warszawski Uniwersytet Medyczny).
3.    Ocena jakości soków dereniowych – Alicja Kucharska, Anna Sokół-Łętowska, Karolina Cieślak, Narcyz Piórecki (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach, Uniwersytet Rzeszowski).
4.    Zastosowanie ekstraktu z Terminaliaechebulae, Gardeniajasminoidei oraz Terminaliaebelliricaejako składnika aktywnego w emulsjach kosmetycznych z ochroną przeciwsłoneczną – Uliana Hoian, Marcelina Strzępek, Katarzyna Gaweł-Bęben, Kazimierz Głowniak (Katedra Kosmetologii, Wydział Medyczny, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie).
5.    Jakościowa i ilościowa analiza wybranych miodów wielokwiatowych – Beata Jasińska, Katarzyna Tomaka, Angelika Uram-Dudek, Katarzyna Paradowska (Koło Naukowe „PlantaMedica” Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Warszawski Uniwersytet Medyczny).
6.    Kosmetyczne właściwości ekstraktów z kwiatów chabra bławatka (Centaurea cyanus L.) i malwy czarnej (Althea rosea var. nigra) – Marcelina Strzępek, Uliana Hoian, Katarzyna Gaweł – Bęben, Kazimierz Głowniak (Katedra Kosmetologii, Wydział Medyczny, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie).
7.    Potencjalne wykorzystanie hesperydyny w medycynie – Piotr Bramora,  Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (Katedra i Zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach).
8.    Wpływ sylimaryny na parametry stresu oksydacyjnego w jądrze szczurów z eksperymentalnie wywołaną cukrzycą – Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Katarzyna Szałabska, Weronika Wojnar, Maria Zych (Katedra i Zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Studenckie Towarzystwo Naukowe, Koło Naukowe działające przy Katedrze i Zakładzie Farmakognozji i Fitochemii). 
9.    Bioaktywność hydrolizatów białek konopi otrzymanych z wykorzystaniem proteazy z dyni figolistnej – Anna Słowińska, Anna Dąbrowska, Marek Szołtysik, Józefa Chrzanowska (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).

10.    Problematyka jakości wołowiny w świetle badań ankietowych – Janusz Kilar, Kinga Grych (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie).
11.    Mięso z królików w opiniach mieszkańców Podkarpacia – Kinga Grych, Janusz Kilar (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

KOMITET ORGANIZACYJNY KONFERENCJI

Przewodniczący: dr n.med. Renata Rabiasz (Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)

dr inż. Jolanta Baran

dr inż. Bernadetta Bienia

dr inż. Małgorzata Górka

dr inż. Barbara Krochmal-Marczak

dr inż. n. tech. Anna Pietrasz

mgr inż. Halina Beń (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

mgr Lucyna Pojnar

mgr inż. Angelika Uram-Dudek

Sekretarz:

mgr Iwona Wajs

Kalendarz zgłaszania uczestnictwa

Zgłaszanie uczestnictwa do 30 kwietnia 2019 r.

Platforma elektroniczna do zgłaszania uczestnictwa w konferencji dostępna na stronie: https://ankiety.pwsz.krosno.pl/index.php?r=survey/index&sid=673135

Streszczenia należy przesyłać do 10 kwietnia 2019 r.

Pełne wersje artykułów należy przesyłać do 30 czerwca 2019 r.

Termin wniesienia opłaty do 30 kwietnia 2019 r.

Wszystkie nadesłane artykuły będą kwalifikowane i recenzowane.

Streszczenia artykułów będą wydane jako materiały konferencyjne.

Pełne artykuły naukowe zostaną wydane jako monografia naukowa.

Wymagania edytorskie dla streszczeń (do materiałów konferencyjnych) – kliknij

Wymagania edytorskie dla artykułów pełnych (monografia) – kliknij

Opłaty:

· Uczestnicy regularni: 450 zł

· Studenci i doktoranci: 250 zł

· Członkowie PTZiF: 300 zł

· Reklama w wydawnictwie (B5) 2000 zł

· Reklama w wydawnictwie (B6) 1000 zł

· Reklama stojąca za stołem plenarnym 1000 zł

· Postawienie stoiska pokazowego w ramach opłaty konferencyjnej za każdego z członków obsługi

Opłata konferencyjna obejmuje:

– uczestnictwo w sesjach naukowych

– materiały konferencyjne – streszczenia

– wydawnictwo „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”

– bar kawowy, obiady i uroczystą kolację

Opłatę konferencyjną należy wpłacić na konto:

Bank Pekao S.A.

I O/Krosno

39 1240 2311 1111 0010 5453 8749

z dopiskiem: „konferencjaPTZiF”+ imię i nazwisko uczestnika/nazwa firmy

lub

„konferencjaPTZiF”+nazwa firmy_reklama B5/B6”

Sekretariat konferencji:

Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej

ul. Dmochowskiego 12

38-400 Krosno

tel. 13-43-755-80 13-43-755-25

fax 13-43-755-81

e-mail: zielarstwo2019@pwsz.krosno.pl

Pliki do pobrania

ii_komunikat_konferencji.pdf ii_komunikat_konferencji.pdf

Zapraszamy na VI konferencję pt. Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Medycyna komplementarna w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych.

clip_image002 clip_image004clip_image006

Rektor

Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej

im. Stanisława Pigonia w Krośnie

Rektor

Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

oraz

Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów

zapraszają na

VI konferencję pt.
Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna.

Medycyna komplementarna w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych

Krosno

9-10 maja 2019 roku

KOMUNIKAT I

Cel konferencji:

Popularyzacja wiedzy oraz swobodna wymiana poglądów naukowych przez przedstawicieli środowiska naukowego oraz branżowego w zakresie fitoterapii, zielarstwa, kosmetologii, dietetyki, bromatologii, toksykologii żywności, paszoznawstwa, szeroko pojętych preparatów medycyny naturalnej i kosmetyków. Ważnym tematem konferencji będzie bezpieczeństwo stosowania i ocena jakości produktów i surowców spożywczych, paszowych, kosmetycznych i zielarskich. Poruszony będzie problem groźnego dla pacjentów upowszechniania w mediach fałszywych i pseudonaukowych informacji na temat chorób oraz metod leczenia. Celem konferencji jest również analiza aktualnego stanu prawnego, związanego z wprowadzaniem do obrotu produktów zielarskich, żywności funkcjonalnej, pasz, żywności nowej, suplementów diety i kosmetyków. Znaczenie ziół w leczeniu, profilaktyce chorób i żywieniu ludzi oraz zwierząt. Istotnym celem konferencji jest również propagowanie i docenienie wiedzy z zakresu historii i filozofii nauk medycznych, farmaceutycznych oraz biologicznych, która kształtuje współczesne i przyszłe osiągnięcia naukowe. Tegoroczna konferencja zwróci uwagę na znaczenie medycyny komplementarnej, która oznacza, iż odpowiednie metody terapeutyczne są w razie konieczności wykorzystywane równolegle (komplementarnie, uzupełniająco) do metod medycyny uniwersyteckiej. Medycyna komplementarna jest akceptowana w większości krajów w przeciwieństwie do medycyny alternatywnej, która wg czołowych specjalistów nie istnieje. Medycyna komplementarna oparta jest na dowodach w oparciu o metody nauk przyrodniczych.

Tematyka konferencji:

· Medycyna komplementarna

· Czy istnieje medycyna alternatywna?

· Prozdrowotne działanie żywności, dietetyka, bromatologia

· Żywność funkcjonalna, nutraceutyki

· Preparaty dla sportowców

· Żywność nowa i suplementy diety

· Kosmetyki, w tym kosmeceutyki

· Preparaty ziołowe, w tym leki ziołowe

· Fitoterapia dawna i współczesna

· Aromaterapia, chemia i właściwości olejków eterycznych

· Uprawa i przetwórstwo roślin leczniczych, kosmetycznych i dietetycznych

· Technologie przetwarzania surowców zielarskich i preparaty ziołowe dla przemysłu paszowego i weterynarii

· Bezpieczeństwo żywności, ziół, kosmetyków i pasz

· Towaroznawstwo żywności prozdrowotnej, kosmetyków i roślin zielarskich

· Etnomedycyna, etnobotanika, etnofarmakologia

· Zielarstwo dawne i współczesne

· Materia medica (surowce mineralne oraz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego), farmakognozja

· Botanika farmaceutyczna

· Biologia i biotechnologia medyczna oraz farmaceutyczna

KOMITET HONOROWY KONFERENCJI

Prof. dr hab. Grzegorz Przebinda (Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie)

Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

KOMITET NAUKOWY KONFERENCJI

Przewodniczący:

Prof. dr hab. Roman Kołacz (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Członkowie:

Prof. dr hab. n. farm. inż. Grzegorz Bazylak (Kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy)

Prof. dr hab. Józefa Chrzanowska (Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. dr hab. n. biol. Anna Goździcka-Józefiak (Kierownik Zakładu Wirusologii Molekularnej Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu)

Prof. dr hab. inż. Jan Grajewski (Kierownik Katedry Fizjologii i Toksykologii, Uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)

Prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (Kierownik Katedry i Zakładu Farmakognozji i Fitochemii, Wydziału Farmaceutycznego, Śląski Uniwersytet Medyczny, Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)

Prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski (Dyrektor Instytutu Biologii Eksperymentalnej UAM, kierownik Zakładu Mikrobiologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)

Prof. nadzw. dr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj, prof. URz (Kierownik Zakładu Botaniki Instytutu Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytetu Rzeszowskiego)

Prof. dr hab. Roman Niżnikowski (Przewodniczący Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Prezes Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

Prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska (Kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)

Dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska (Kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Dr hab. Sławomir Sokół, prof. UO (Zakład Botaniki, Wydział Biologii, Uniwersytet Opolski)

Dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

Prof. nadzw. dr hab. inż. Antoni Szumny (Kierownik Katedry Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. nadzw. dr hab. n. biol. Magdalena Twarużek (Instytut Biologii Eksperymentalnej, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)

Prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer (Zakład Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym, Warszawski Uniwersytet Medyczny; Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)

Dr n. med. Józef Forgacz (Ordynator Chirurgii Onkologicznej II Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu)

O. dr Marcelin Pietryja (Dyrektor Herbarium Św. Franciszka, Dyrektor Instytutu Medycyny Klasztornej, Klasztor Braci Mniejszych Franciszkanów w Katowicach-Panewnikach)

Dr n. biol. Henryk Różański (Kierownik Laboratorium Biologii Przemysłowej i Eksperymentalnej PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)

KOMITET ORGANIZACYJNY KONFERENCJI

Przewodniczący: dr n.med. Renata Rabiasz (Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)

dr inż. Jolanta Baran

dr inż. Bernadetta Bienia

dr inż. Małgorzata Górka

dr inż. Barbara Krochmal-Marczak

dr inż. n. tech. Anna Pietrasz

mgr inż. Halina Beń (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

mgr Lucyna Pojnar

mgr inż. Angelika Uram-Dudek

Sekretarz:

mgr Iwona Wajs

Kalendarz zgłaszania uczestnictwa

Zgłaszanie uczestnictwa do 30 kwietnia 2019 r.

Platforma elektroniczna do zgłaszania uczestnictwa w konferencji dostępna na stronie: https://konferencje.pwsz.krosno.pl

Streszczenia należy przesyłać do 10 kwietnia 2019 r.

Pełne wersje artykułów należy przesyłać do 30 czerwca 2019 r.

Termin wniesienia opłaty do 30 kwietnia 2019 r.

Wszystkie nadesłane artykuły będą kwalifikowane i recenzowane.

Streszczenia artykułów będą wydane jako materiały konferencyjne.

Pełne artykuły naukowe zostaną wydane jako monografia naukowa.

Wymagania edytorskie dla streszczeń (do materiałów konferencyjnych) – kliknij

Wymagania edytorskie dla artykułów pełnych (monografia) – kliknij

Opłaty:

· Uczestnicy regularni: 450 zł

· Studenci i doktoranci: 250 zł

· Członkowie PTZiF: 300 zł

· Reklama w wydawnictwie (B5) 2000 zł

· Reklama w wydawnictwie (B6) 1000 zł

· Reklama stojąca za stołem plenarnym 1000 zł

· Postawienie stoiska pokazowego w ramach opłaty konferencyjnej za każdego z członków obsługi

Opłata konferencyjna obejmuje:

– uczestnictwo w sesjach naukowych

– materiały konferencyjne – streszczenia

– wydawnictwo „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”

– bar kawowy, obiady i uroczystą kolację

Opłatę konferencyjną należy wpłacić na konto:

Bank Pekao S.A.

I O/Krosno

39 1240 2311 1111 0010 5453 8749

z dopiskiem: „konferencjaPTZiF”+ imię i nazwisko uczestnika/nazwa firmy

lub

„konferencjaPTZiF”+nazwa firmy_reklama B5/B6”

Sekretariat konferencji:

Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej

ul. Dmochowskiego 12

38-400 Krosno

tel. 13-43-755-80 13-43-755-25

fax 13-43-755-81

e-mail: zielarstwo2019@pwsz.krosno.pl

Adres do korespondencji:

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie

ul. Rynek 1

38-400 Krosno

tel. 13-43-755-80 13-43-755-25

fax 13-43-755-81

e-mail: zielarstwo2019@pwsz.krosno.pl

Miejsce Konferencji: kampus Politechniczny PWSZ w Krośnie, 38-400 Krosno, ul. Dmochowskiego 12.

Rośliny lecznicze Cergowej (716 m n.p.m.) – zajęcia terenowe, 17 sierpnia 2018 r., Dukla —> góra Cergowa, godzina 9:00.

Zapraszamy na zajęcia terenowe pt. “Rośliny lecznicze Cergowej”, 17 sierpnia (piątek) 2018 r.

image
Zajęcia terenowe w dolinie Panny, 2017 r.

Miejsce zbiórki: Rynek w mieście Dukla, godzina 9:00, data: 17 sierpnia 2018 r. (https://goo.gl/maps/eo7x5QS5aWw)

Lokalizacja:

Samochody można pozostawić w okolicznych uliczkach miasta Dukla.

Plan warsztatów: pójście w kierunku góry Cergowa, wejście na oba szczyty Cergowej. W czasie wędrówki omówienie właściwości napotkanych roślin.

Około godziny 14:30-15:00 zejście z góry Cergowa do Dukli.

Będziemy dysponować nagłośnieniem, aby wszyscy Uczestnicy słyszeli przekazywane informacje.

Zajęcia terenowe prowadzą: dr n. biol. Henryk Różański & dr n. biol. Dominik Wróbel.

Limit miejsc 80.

Zapisy możliwe są tylko droga elektroniczną i nie można zapisać się telefonicznie w sekretariacie. W celu rejestracji kliknij na link i zarejestruj się: https://ankiety.pwsz.krosno.pl/index.php?r=survey/index&sid=328429&lang=pl

Koszt zajęć terenowych: 20 zł/osobę.

20 zł proszę wpłacać na konto Polskiego Towarzystwa Zielarzy i Fitoterapeutów (PTZiF): 03 1020 2964 0000 6302 0136 0478 

Za dzieci poniżej 15 roku życia proszę nie wnosić opłaty.

Członkowie PTZiF są zwolnieni z opłaty.

Po warsztatach terenowych Wszystkich zainteresowanych Uczestników zapraszamy na wspólne ognisko i pieczenie kiełbasek na terenie Kampusu Politechnicznego PWSZ (Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej) w Krośnie, przy ul. Dmochowskiego 12 (Krosno): godzina rozpoczęcia ok. 15:30-16:00.

Lokalizacja wspólnego spotkania przy ognisku po zejściu z Cergowej: https://goo.gl/maps/xcwXmRaAMjw

Od 18 do 19 sierpnia 2018 w Krośnie (na Rynku) odbywają się Karpackie Klimaty: http://www.karpackieklimaty.krosno.pl Interesujące są wówczas stragany ze zdrową żywnością, dni wina oraz występy artystyczne.

18 sierpnia 2018 roku (sobota) o godzinie 10:00 w auli Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej wykład otwarty, który wspólnie poprowadzą dr n. biol. Henryk Różański &  dr n. biol. Dominik Wróbel  “Rośliny lecznicze i trujące Cergowej 716 m n.p.m.” – wykład z ilustracjami roślin poznanych w czasie piątkowych zajęć terenowych na górze Cergowa; cechy botaniczne, właściwości farmakologiczne (lecznicze i toksykologiczne), cechy fitochemiczne, zastosowanie w praktycznej fitoterapii, pozologia.

Zapraszamy!

 

Kurs “Medycyna naturalna”, 250 godzin, 3 semestry, w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie – zapraszamy.

image

Śmiało możemy powiedzieć, że nie ma drugiego takiego kursu w Europie, który scala sztukę leczenia i przygotowywania leków wg najwybitniejszych specjalistów, np. dra Gerharda Madausa, Johanna Künzle, dra Henri Leclerc’a, dra Christopha Wilhelma Hufelanda, dra Wilhelma Heinricha Schüsslera. Uwzględnia wiele wspaniałych systemów naturoterapii, np.  Emanuela Felke, Johanna Schrotha, Vincenza Prißnitza. W programie kursu nie zabraknie omówienia ziół Bułgarii, Szwajcarii, Polski, Niemiec, Austrii, Ameryki Południowej, Rosji, czy Ukrainy. Każdy słuchacz będzie miał możliwość zapoznania się z chemotaksonomią i chemią roślin, z farmakologią, etnobotaniką, czy apiterapią.

Kurs pozwala usystematyzować i ugruntować wiedzę z zakresu medycyny naturalnej i zarazem holistycznej.

Przedmiot

Ilosć godzin

Medyczna chemia nieorganiczna. Chemia nieorganicznych surowców oligopleksów dynamicznych dra G. Madausa

5

Medyczna chemia organiczna. Chemia organicznych surowców oligopleksów dynamicznych dra G. Madausa

5

Towaroznawstwo i chemia surowców preparatów dra G. Madausa

5

Medycyna antropozoficzna dr Ity Wegman i dra Rudolfa Steinera.

5

Naturalna terapia Ferdinanda Huneke’a. Medycyna alternatywna wg Hansa Heinricha Reckeweg’a. Preparaty Heel dostępne w obrocie handlowym. Leki kwiatowe dra Edwarda Bacha

5

Surowce zwierzęce w medycynie

4

Koncepcje terapii i profilaktyki chorób Max’a Bircher’a-Benner’a i Franz’a Xaver’a Mayr’a. Dr Rudolf Hauschka – antropozofia w medycynie i kosmetyce

5

Medycyna naturalna wg Sebastiana Kneippa

5

Naturoterapia Emanuela Felke

3

Naturoterapia Johanna Schrotha

3

Naturoterapia Vincenza Prißnitza

3

Fitoterapia w medycynie oficjalnej dawnej i współczesnej

5

Podstawy patofizjologii. Gospodarka kwasowo-zasadowa i wodno-elektrolitowa organizmu

8

Botanika ogólna

8

Botanika systematyczna. Taksonomia roślin leczniczych. Systemy taksonomiczne

5

Glony w medycynie, kosmetyce i żywieniu

3

Grzyby lecznicze

3

Mszaki lecznicze

3

Paprotniki lecznicze

3

Porosty lecznicze

3

Chemotaksonomia roślin lekarskich

4

Etnofarmakologia i etnomedycyna Szwajcarii, Polski, Austrii i Niemiec

4

Filozofia leku i terapii dra G. Madausa

4

Fitomedycyna wg Johanna Künzle

4

Fitoterapia wg dra Henri Leclerc’a

4

Lecznicze surowce mineralne w dawnej i współczesnej medycynie

4

Naturoterapia Christopha Wilhelma Hufelanda. Makrobiotyka

3

Rośliny lecznicze wg Rembertusa Dodonaeusa

3

Terapie solami dr Wilhelma Heinricha Schüsslera

4

Wybrane oligokompleksy (oligopleksy) dynamiczne i leki ziołowe dra G. Madausa

4

Wybrane rośliny lecznicze wg dra G. Madausa

4

Zasady medycyny, terapii i receptury dra G. Madausa. Medycyna biologiczna dra Madausa

4

Zielarstwo i fitoterapia Bułgarii

4

Ziołolecznicztwo Hieronymus Bock’a (Tragusa), Leonhart’a Fuchs’a, Adamus’a Lonicerus’a i Petrus’a Andreas’a Matthiolus’a

3

Chemia olejków eterycznych

5

Rośliny Ameryki Południowej

5

Diagnostyka wybranych chorób. Interpretacja wyników badań.

5

Bańki lekarskie – Cucurbitas ponerae. Zasady stawiania baniek.

5

Hirudoterapia. Apteczne preparaty z hirudyną

5

Owoce i warzywa – właściwości lecznicze, dietetyczne i kosmetyczne

8

Apiterapia. Produkty pszczelarskie

5

Bioenergetyka w terapii. Homeostaza. Bioenergetyka substancji leczniczych

5

Podstawy hortiterapii

5

Etnobotanika

5

Balsamy, żywice, olejki w dawnej i współczesnej medycynie klasztornej

5

Fitochemia roślin leczniczych i trujących

5

Biochemia roślin leczniczych leczniczych. Aktywność biologiczna wybranych metabolitów roślinnych

8

Etnobotanika

5

Allopatia i homeopatia. Medycyna komplementarna. Medycyna naturalna. Medycyna oficjalna

5

Fitofarmakologia szczegółowa

8

Fitochemia szczegółowa

5

Aspekty biologiczne i farmakologiczne roślin dziko rosnących – zajęcia terenowe

6

Suplementy diety. Aktywność biologiczna i chemia wybranych związków naturalnych.

8

Koszt kursu – 4 500 zł    Oplata rekrutacyjna 200 zł (wliczana w koszt kursu bezzwrotna w przypadku rezygnacji z kursu przez uczestnika). Możliwość płatności w ratach za całość kursu.

Zajęcia będą odbywać się 1 raz w miesiącu sobota-niedziela (przeważnie pierwszy weekend miesiąca)

w salach wykładowych Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, przy ul. Dmochowskiego 12.

Kurs nie będzie prowadzony w formie e-learningu.

Rejestracja elektroniczna w terminie: 24.05.2018 r. – 31.07.2018 r. na stronie

rejestracja.pwsz.krosno.pl

Przesyłanie dokumentów: w terminie 24.05.2018 r. – 10.08.2018 r.

Wymagane dokumenty

1. Oryginał lub poświadczone za zgodność z oryginałem

a) świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej lub

b) świadectwo dojrzałości lub

c) dyplom ukończenia szkoły wyższej.

2.Wniosek kandydata (do wydrukowania po dokonaniu rejestracji elektronicznej na stronie pwsz.krosno.pl),

3. 1 zdjęcie (3,5 cm x4,5 cm),

4. potwierdzenie uiszczenia opłaty rekrutacyjnej; Opłatę Uczestnik Kursu uiszcza na rachunek bankowy Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie 04 1240 4764 1111 0000 4865 3172

200 zł tytułem: opłata za kurs medycyna naturalna

Decyduje kolejność zgłoszeń przesłanych w wersji papierowej do uczelni.

Ze względu na duże zainteresowanie kursem informujemy kandydatów, że zgłoszenia niekompletne i przesłane po terminie nie będą rozpatrywane. (Decyduje data stempla pocztowego!).

Dokumenty proszę przesyłać na adres:

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia

Kurs: Medycyna naturalna

ul. Dmochowskiego 12

38-400 Krosno

Więcej informacji: https://pwsz.krosno.pl/niepubliczny-osrodek-doksztalcania/oferta-ksztalcenia-nod/art,26,nabor-na-kurs-medycyna-naturalna.html

Kurs Zielarz – fitoterapeuta, 250 godzin, w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie – zapraszamy.

image

Tradycyjnie zapraszamy na kurs Zielarz – fitoterapeuta, który umożliwia zdobycie niezbędnej wiedzy z zakresu zielarstwa i ziołolecznictwa. Program kursu uwzględnia również specyficzne metody terapii naturalnej, np. hortiterapię, hydroterapię, terapie oligopleksami dynamicznymi dr Gerharda Madausa, terapie solami dr Wilhelma Heinricha Schüsslera, apiterapię, hirudoterapię, aromaterapię i in.

Na kursie mile widziani są: technicy farmacji, weterynarze i lekarze weterynarii, zielarze, fitoterapeuci, lekarze, kosmetolodzy, kosmetyczki, farmaceuci, pielęgniarki, dietetycy, pracownicy centrów Spa, uzdrowisk, ośrodków turystyki, odnowy biologicznej i rekreacji, absolwenci zdrowia publicznego, osoby zajmujący się promocją zdrowia i zdrowego stylu życia, pracownicy drogerii, osoby planujące otworzyć sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub drogerie z artykułami zielarskimi i suplementami diety; terapeuci chcący podnieść swoje kwalifikacje w zakresie towaroznawstwa zielarskiego i kosmetycznego; pracownicy firm kosmetycznych; technolodzy i dystrybutorzy suplementów diety, środków dietetycznych, żywności i kosmetyków; wszyscy zainteresowani tematyką.  Nie ma cenzusu wykształcenia. Na kurs mogą przybyć osoby nie związane z biologią, farmacją i medycyną, ale po prostu zainteresowane tematyką medycyny naturalnej.

 

Nazwa przedmiotu

Ćwiczenia

Wykład

Zajęcia praktyczne w terenie

Chemia kosmetyków ziołowych. Podstawy receptury kosmetycznej.

 

5

 

Olejki eteryczne i oleożywice w fitoterapii. Chemia olejków i żywic. Badanie jakości olejków eterycznych

 

5

 

Zioła i sole w balneologii i hydroterapii

 

4

 

Zioła Rosji i Ukrainy

 

5

 

Uprawa roślin kosmetycznych, przyprawowych, leczniczych i dietetycznych.

 

5

 

Ekstrakty i nalewki w ziołolecznictwie. Zioła w produkcji piwa, nalewek, likierów i wina.

 

5

 

Leki kwiatowe dra Edwarda Bacha

 

5

 

Podstawy medycyny antropozoficznej dra Rudolfa Steiner’a

 

5

 

Apiterapia. Produkty pszczelarskie

 

5

 

Żywność funkcjonalna i ekologiczna. Nowa żywność.

 

5

 

Oleje roślinne i zwierzęce w medycynie i kosmetyce

 

5

 

Podstawy hortiterapii

 

5

 

Anatomia funkcjonalna człowieka

 

5

 

Fizjologia człowieka

 

5

 

Botanika farmaceutyczna. Fitosocjologia

 

8

 

Rośliny lecznicze i trujące w środowisku naturalnym. Rozpoznawanie, zbiór, właściwości lecznicze

   

8

Chemotaksonomia roślin leczniczych.

 

4

 

Drzewa i krzewy owocowe. Właściwości lecznicze, kosmetyczne i dietetyczne owoców.

 

10

 

Fitoterapia onkologiczna

 

5

 

Floroterapia

 

4

 

Gemmoterapia

 

4

 

Rhizoterapia

 

4

 

Terapie oligopleksami dynamicznymi dr Gerharda Madausa; Terapie solami dr Wilhelma Heinricha Schüsslera

 

4

 

Aspekty prawne i bezpieczeństwa związane z suplementami i lekami

 

5

 

Chemia roślin Ameryki Południowej

 

5

 

Chemia olejków eterycznych.

 

5

 

Fitoterapia pediatryczna

 

5

 

Fitoterapia geriatryczna

 

5

 

Fitoterapia w medycynie internistycznej

 

5

 

Bańki lekarskie – Cucurbitas ponerae. Zasady stawiania baniek.

 

5

 

Hirudoterapia

 

5

 

Technika wybranych zabiegów pielęgnacyjnych i medycznych. Udzielanie pierwszej pomocy przedmedycznej.

 

5

 

Bioenergetyka w terapii i farmakologii

 

5

 

Tradycyjna Medycyna Chińska

 

5

 

Fitoterapia w ginekologii

 

5

 

Ziołolecznictwo o. Grzegorza Sroki

 

5

 

Etnobotanika

 

5

 

Podstawy dietetyki. Diety specjalne Zioła w dietetyce.

 

5

 

Praktyczne obliczenia w recepturze

 

5

 

Terapie ziołowe o. Andrzeja Czesława Klimuszki

 

5

 

Zarys medycyny klasztornej

 

5

 

Biochemia i fitochemia

 

5

 

Podstawy chemii organicznej i nieorganicznej z uwzględnieniem fitochemii.

 

5

 

Towaroznawstwo farmakognostyczne. Farmakognozja. Towaroznawstwo zielarskie.

 

5

 

Farmakologia

 

5

 

Fitochemia

 

10

 

Chemia suplementów diety

 

10

 

Czas trwania kursu – 3 semestry (250 godzin)

Kurs nie będzie prowadzony w formie e-learningu.

Kurs realizuje treści kształcenia ujęte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2009 r. w sprawie kwalifikacji osób wydających produkty lecznicze w placówkach obrotu pozaaptecznego.

Koszt kursu – 4 200 zł    Oplata rekrutacyjna 200 zł ( wliczana w koszt kursu; bezzwrotna w przypadku rezygnacji z kursu przez uczestnika) Możliwość płatności w ratach za kurs.

Liczba miejsc: 60

Zajęcia będą odbywać się 1 raz w miesiącu sobota-niedziela (przeważnie ostatni weekend miesiąca) w pracowniach i salach wykładowych Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, przy ul. Dmochowskiego 12, część zajęć również w obiektach PWSZ przy ul. Kazimierza Wielkiego.

Rejestracja elektroniczna wyłącznie w terminie: 24.05.2018 r. – 31.07.2018 r. na stronie

rejestracja.pwsz.krosno.pl

Przesyłanie dokumentów: w terminie 24.05.2018 r. – 10.08.2018 r.

Wymagane dokumenty proszę przesłać w białej wiązanej teczce:

1. Oryginał lub poświadczone za zgodność z oryginałem

a) świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej lub

b) świadectwo dojrzałości lub

c) dyplom ukończenia szkoły wyższej.

2.Wniosek kandydata (do wydrukowania po dokonaniu rejestracji elektronicznej na stronie pwsz.krosno.pl),

3. 1 zdjęcie (3,5 cm x4,5 cm),

4. potwierdzenie uiszczenia opłaty rekrutacyjnej: Opłatę Uczestnik Kursu uiszcza na rachunek bankowy Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie

04 1240 4764 1111 0000 4865 3172 -         200 zł tytułem: kurs zielarz-fitoterapeuta

Decyduje kolejność zgłoszeń przesłanych w wersji papierowej do uczelni.

Ze względu na duże zainteresowanie kursem informujemy kandydatów, że zgłoszenia niekompletne i przesłane po terminie nie będą rozpatrywane. (Decyduje data stempla pocztowego!).

Dokumenty proszę przesyłać na adres:

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia

Kurs: Zielarz-fitoterapeuta

ul. Dmochowskiego 12

38-400 Krosno

Więcej informacji: https://pwsz.krosno.pl/niepubliczny-osrodek-doksztalcania/oferta-ksztalcenia-nod/art,27,nabor-na-kurs-zielarz-fitoterapeuta.html

“Terapie biologiczne”– kurs dla zaawansowanych, 220 godzin – zapraszamy, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie.

Kurs „Terapie biologiczne” przeznaczony jest dla osób, które posiadają podstawowe wiadomości z zakresu towaroznawstwa zielarskiego. Celem kursu jest przekazanie wiedzy wysublimowanej, wyjątkowej, z zakresu medycyny holistycznej, kosmetyki, bromatologii i dietetyki, ale jednocześnie z uwzględnieniem informacji praktycznych z fitochemii, farmakologii i szeroko rozumianych nauk biologicznych (biologii medycznej, biofarmacji).

Kurs został przygotowany wg reguł filozofii i systemu medycyny oraz farmacji dra med. Gerharda Madausa. Pozwoli również na usystematyzowanie wiedzy zdobytej na innych kursach i studiach z zakresu zielarstwa oraz naturoterapii. Podczas zajęć nie będą omawiane zagadnienia podstawowe, lecz od razu przejdziemy do szczegółowych informacji.

Obejmuje 3 moduły tematyczne:

Moduł I zawiera 90 godzin wykładów i ćwiczeń i skupia się głównie na chemii, biochemii i farmakologii olejków eterycznych, balsamów i żywic, ich zastosowania w dziedzinie kosmetyki, medycyny i przemysłu spożywczego. Uwzględnia również botanikę systematyczną roślin leczniczych, patologię i patofizjologię, wybrane zagadnienia z dietetyki i immunologii. W obrębie modułu I znajduje się również cykl wykładów poświęconych właściwościom chemicznym dietetycznym i prozdrowotnym owoców i warzyw. Innowacyjne jest wprowadzenie przedmiotu „Oddziaływanie roślin na układ immunologiczny człowieka”, który skupia się na omówieniu właściwości immunomodulujących preparatów roślinnych. Jest to szczególnie ważne w kontekście chorób autoimmunizacyjnych oraz w związku z rozwojem transplantologii (potencjalne możliwości oddziaływania ziół na leki i stan fizjologiczny człowieka po przeszczepach tkanek lub organów). Będzie również mowa na temat potencjalnego wpływu ziół na układ immunologiczny i metabolizm leków u pacjentów onkologicznych.

Moduł II liczy 90 godzin zajęć w formie wykładów i ćwiczeń omawiających szczegółowo oligopleksy i leki alopatyczne wg prac dra G. Madausa (skład, receptura, zastosowanie), właściwości chemiczne i farmakologiczne grzybów oraz surowców organicznych i nieorganicznych stosowanych w preparatach dra G. Madausa i w ogóle w lecznictwie XIX i I połowy XX wieku. W module II przekazana zostanie wiedza na temat surowców leczniczych nie tylko pochodzenia mineralnego i roślinnego, ale również pochodzenia zwierzęcego. Ważnym uzupełnieniem będą ćwiczenia ukazujące metody badania autentyczności i tożsamości surowców zielarskich. Wreszcie taksonomia i chemotaksonomia roślin stosowanych przez dra G. Madausa ukaże bogactwo składu chemicznego poszczególnych surowców, a jednocześnie przedstawi możliwości praktycznego ich wykorzystania w terapiach biologicznych oraz kosmetyce.

Moduł III obejmuje praktyczne zajęcia terenowe i wykłady w liczbie 40 godzin. W ramach tego modułu omówione zostaną właściwości lecznicze, toksyczne i użytkowe roślin dziko rosnących i uprawianych, napotkanych w środowisku przyrodniczym. Prowadzący zajęcia omówią również zasady oznaczania i rozpoznawania gatunków roślin. Warsztaty będą się odbywać w Beskidzie Niskim oraz w dolinach rzek: Lubatówka i Jasiołka. Uzupełnieniem warsztatów terenowych będą wykłady na temat biologii, toksykologii i farmakologii gatunków napotkanych podczas zajęć w środowisku przyrodniczym.

Kurs przeznaczony jest dla osób interesujących się szeroko rozumianą biologią medyczną, a także dla specjalistów zajmujących się zawodowo medycyną, farmacją, kosmetyką, naturoterapią, dietetyką, zielarstwem i fitoterapią.

Można wykupić cały kurs lub tylko wybrany moduł.

Więcej informacji na temat rekrutacji i kosztów dostępnych jest na stronach PWSZ w Krośnie: https://pwsz.krosno.pl/niepubliczny-osrodek-doksztalcania/oferta-ksztalcenia-nod/art,28,nabor-na-kurs-terapie-biologiczne.html

Czas trwania kursu – 4 semestry (220 godzin)

Kurs nie będzie prowadzony w formie e-learningu.

Koszt kursu:

Moduł I – do wyboru 90 godzin (cena 3500 zł)

Moduł II do wyboru 90 godzin (cena 3500 zł)

Moduł III do wyboru 40 godzin (cena 3000 zł)

Cena kursu za całość kursu (moduły I, II, III): 5000 zł

Kwotę 5000 zł można wpłacać w 4 ratach, wyznaczonych przez Dyrektora.

Oplata rekrutacyjna 200 zł ( wliczana w koszt kursu; bezzwrotna w przypadku rezygnacji z kursu przez uczestnika) Możliwość płatności w ratach za kurs.

Zajęcia będą odbywać się co dwa miesiące (sobota-niedziela) w pracowniach i salach wykładowych Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, przy ul. Dmochowskiego 12.

Rejestracja elektroniczna wyłącznie w terminie: 12.07.2018 r. – 30.09.2018 r. na stronie: rejestracja.pwsz.krosno.pl

Przesyłanie dokumentów: w terminie 12.07.2018 r. – 30.09.2018 r.

Wymagane dokumenty proszę przesłać w białej wiązanej teczce:

1. Oryginał lub poświadczone za zgodność z oryginałem

a) świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej lub

b) świadectwo dojrzałości lub

c) dyplom ukończenia szkoły wyższej.

2.Wniosek kandydata (do wydrukowania po dokonaniu rejestracji elektronicznej na stronie pwsz.krosno.pl),

3. 1 zdjęcie (3,5 cm x4,5 cm),

4. potwierdzenie uiszczenia opłaty rekrutacyjnej: Opłatę Uczestnik Kursu uiszcza na rachunek bankowy Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie

04 1240 4764 1111 0000 4865 3172 – 200 zł tytułem: kurs terapie biologiczne

Decyduje kolejność zgłoszeń przesłanych w wersji papierowej do uczelni.

Ze względu na duże zainteresowanie kursem informujemy kandydatów, że zgłoszenia niekompletne i przesłane po terminie nie będą rozpatrywane. (Decyduje data stempla pocztowego!).

Dokumenty proszę przesyłać na adres:

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia

ul. Dmochowskiego 12

38-400 Krosno

image

Plan kursu

Moduł I – do wyboru 90 godzin

Ćwiczenia

Wykład

Zajęcia praktyczne w terenie

Olejki eteryczne – skład chemiczny, właściwości farmakologiczne i toksykologiczne. Zastosowanie w medycynie dawnej i współczesnej. Olejki, żywice i balsamy farmakopealne – wykład

 

10

 

Olejki eteryczne w kosmetyce i dermatologii – wykład

 

10

 

Olejki eteryczne w kosmetyce i dermatologii – ćwiczenia

5

   

Fitochemia olejków eterycznych – wykład

 

10

 

Fitochemia olejków eterycznych – ćwiczenia

5

   

Szczegółowa botanika systematyczna roślin leczniczych – wykład

 

10

 

Patologia i patofizjologia – wykład

 

10

 

Oddziaływanie roślin na układ immunologiczny człowieka – wykład

 

10

 

Owoce i warzywa w leczeniu oraz profilaktyce chorób – wykład

 

10

 

Choroby układu pokarmowego. Wybrane zagadnienia z dietetyki oraz farmakologii.

 

10

 

Moduł II do wyboru 90 godzin

     

Szczegółowa charakterystyka oligopleksów dra Gerharda Madausa – wykład

 

10

 

Farmakologia XIX wieku. Farmakologia do połowy XX wieku. Leki dawne.

 

10

 

Zastosowanie oligopleksów i preparatów naturalnych dra G. Madausa w leczeniu i profilaktyce chorób

 

10

 

Receptura i wytwarzanie oligopleksów dra G. Madausa – ćwiczenia

10

   

Chemia szczegółowa substancji nieorganicznych stosowanych w oligopleksach dra G. Madausa – wykład

 

10

 

Właściwości lecznicze i trujące wybranych metabolitów roślin i grzybów – wykład

 

10

 

Chemia surowców roślinnych i zwierzęcych stosowanych przez dra G. Madausa – wykład

 

10

 

Badania mikroskopowe i mikrochemiczne surowców roślinnych

10

   

Taksonomia i chemotaksonomia roślin stosowanych przez dra G. Madausa – wykład

 

10

 

Moduł III do wyboru 40 godzin

     

Rozpoznawanie roślin w terenie. Biologia i właściwości farmakologiczne oraz toksykologiczne roślin dziko rosnących; miejsce zajęć: góra Cergowa 716 m n.p.m. (Beskid Niski)*

   

8

Rozpoznawanie roślin w terenie. Biologia i właściwości farmakologiczne oraz toksykologiczne roślin dziko rosnących; miejsce zajęć: dolina Jasiołki (Daliowa-Stasiane)*

   

8

Rozpoznawanie roślin w terenie. Biologia i właściwości farmakologiczne oraz toksykologiczne roślin dziko rosnących; miejsce zajęć: góra Piotruś 727 m n.p.m. (Beskid Niski)*

   

8

Rozpoznawanie roślin w terenie. Biologia i właściwości farmakologiczne oraz toksykologiczne roślin dziko rosnących; miejsce zajęć: dolina Lubatówki, Miejsce Piastowe-Krosno *

   

6

Biologia i właściwości farmakologiczne oraz toksykologiczne roślin poznanych podczas zajęć terenowych – wykład

10  

 

Studia dzienne i zaoczne – inżynier Zielarstwa w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie – zapraszamy na wyjątkowy kierunek studiów dający konkretny i praktyczny zawód.

image

Zapraszam do podjęcia studiów inżynierskich w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie, w Uczelni, która regularnie organizuje konferencje naukowe, studia podyplomowe i kursy z zakresu zielarstwa i medycyny naturalnej.

Na kierunku inżynierskich studiów Zielarstwo kształcenie odbywa się w 3 specjalnościach: “Rośliny zielarskie w produkcji żywności, suplementów diety, leków roślinnych i kosmetyków”; “Przetwórstwo zielarskie” oraz “Produkcja surowców zielarskich”. Student po 4 semestrach wybiera moduł specjalnościowy.

Moduł specjalnościowy: produkcja surowców zielarskich

W ramach modułu studenci zdobędą wiedzę i umiejętności potrzebne do podjęcia pracy w gospodarstwach rolnych zajmujących się uprawą roślin zielarskich, w firmach specjalizujących się pozyskiwaniem ziół z ekosystemów, ale także zdobędą umiejętność w zakresie planowania, projektowania, organizacji i zarządzania własnym gospodarstwem skupiającym się na uprawie, przechowywaniu i obróbce surowców pochodzenia zielarskiego. Wybierając moduł produkcja surowców zielarskich absolwent będzie mógł zapoznać się z gleboznawstwem i żywieniem mineralnym roślin, fizjologicznymi podstawami plonowania roślin, szczegółową uprawą roślin zielarskich z elementami uprawy ekologicznej, rozmnażaniem roślin zielarskich, przetwarzaniem owoców zielarskich, zdobędzie przygotowanie w zakresie ekonomiki i organizacji produkcji zielarskiej oraz projektowania i urządzania plantacji i ogrodów zielarskich.

Moduł specjalnościowy: rośliny zielarskie w produkcji żywności, suplementów diety, leków roślinnych i kosmetyków 

W ramach modułu studenci zdobędą wiedzę i umiejętności wymagane do podjęcia zatrudnienia w przemyśle zajmującym się obróbką surowców pochodzenia zielarskiego, a także prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa roślin zielarskich. Wybierając moduł rośliny zielarskie w produkcji żywności, suplementów diety, leków roślinnych i kosmetyków student zdobędzie wiedzę o wykorzystaniu ziół w przemyśle kosmetycznym i spożywczym, zasadach produkcji preparatów ziołowych i żywności funkcjonalnej, technologii przetwarzania surowców zielarskich, z zakresu towaroznawstwa farmakognostycznego. Absolwent kierunku Zielarstwo będzie umiał korzystać z opracowań naukowych i prac badawczych z zakresu uprawy roślin, ich właściwości i wpływu na organizm człowieka, oraz ich zastosowania w różnych obszarach przemysłu. Zdobędzie również kompetencje społeczne w zakresie współpracy z otoczeniem, a także własnego rozwoju zawodowego. Absolwent pierwszego stopnia kierunku Zielarstwo będzie przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunkach kształcących w zakresie zielarstwa, jak również i pokrewnych kierunków rolniczych i produkcyjnych.

Moduł specjalnościowy: przetwórstwo zielarskie

W ramach modułu studenci zdobędą wiedzę i umiejętności wymagane do podjęcia zatrudnienia w przemyśle zajmującym się obróbką surowców pochodzenia zielarskiego, a także prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa roślin zielarskich. Wybierając moduł przetwórstwo zielarskie student zdobędzie wiedzę z zakresu towaroznawstwa farmakognostycznego, zasady certyfikacji i systemy jakości w przetwórstwie zielarskim, znakowanie i opis produktów ziołowych, systemy zarządzania w przedsiębiorstwach przetwórstwa zielarskiego, technologii przetwarzania surowców zielarskich, maszynach i urządzeniach stosowanych w przetwórstwie zielarskim.

W trakcie trwania studiów studenci:

– zdobędą wiedzę z zakresu szczegółowej uprawy roślin zielarskich,

– poznają metody konserwacji i przechowywania surowców zielarskich,

– nabędą umiejętności w zakresie projektowania i urządzania plantacji i ogrodów zielarskich,

– zapoznają się technologiami produkcji preparatów ziołowych i żywności funkcjonalnej,

– zdobędą wiedzę o maszynach i urządzeniach stosowanych w przetwórstwie zielarskim,

– poznają funkcjonowanie poszczególnych działów przedsiębiorstw przetwórstwa zielarskiego, w tym m.in.: działów kontroli i oceny jakości surowców i produktów zielarskich, linii produkcyjnych, działów badań, jednostek zajmujących się obrotem i sprzedażą produktów pochodzenia zielarskiego,

– zdobędą wiedzę ekonomiczną i prawną niezbędną do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie produkcji i przetwórstwa zielarskiego.

Program studiów obejmuje wiedzę z zakresu nauk rolniczych, leśnych, technicznych, biologicznych, medycznych i ekonomicznych. Najważniejsze jest to, że nie ogranicza się wyłącznie do zagadnień rolniczych, lecz przekazuje również praktyczną i teoretyczną wiedzę z obszaru nauk biologicznych i medycznych.

Zainteresowanie surowcami roślinnymi wpisuje się w tendencję powrotu do natury i wyboru rozwiązań ekologicznych. Wzrastająca świadomość społeczeństwa o leczniczych i prozdrowotnych właściwościach roślin, a także popyt na produkty i suplementy diety pochodzenia roślinnego wpływają na rozwój przemysłu zielarskiego. Według ekspertów międzynarodowych, Polska uważana jest za kraj o dużych możliwościach produkcji zarówno, surowców zielarskich wysokiej jakości, jak i przetwórstwa zielarskiego.

Gospodarstwa rolne w województwach: podkarpackim, małopolskim, czy śląskim, cechuje duże rozdrobnienie. Działki o charakterze rolniczym są rozproszone, różnokształtne i o małym areale. Z jednej strony jest to wada, np. przy uprawie zbóż, czy roślin okopowych, z drugiej jednak strony może być do atut, który warto wykorzystać, wzorując się np. na rolnictwie szwajcarskim, czy austriackim. Zróżnicowane ukształtowanie powierzchni, teren i charakter górki i podgórski, zmienność gleb, różnorodność nasłonecznienia stanowisk – sprawiają, że takie tereny są doskonałe pod uprawę roślin lekarskich, kosmetycznych i przyprawowych.

W wymienionych województwach, a także w przyjętych na najbliższe lata strategiach Unii Europejskiej – jest wspieranie inicjatyw mających na celu poprawę komfortu życia i zdrowia społeczeństwa oraz zapobieganie chorobom cywilizacyjnym. Wspierane jest lecznictwo uzdrowiskowe, przemysł spożywczy związany z produkcją żywności ekologicznej, funkcjonalnej i specjalistycznej. Aby realizować te ambitne cele konieczne jest wykształcenie i przygotowanie ludzi do uprawy i przetwórstwa roślin zielarskich, a także produkcji wyrobów ziołowych szeroko pojętych.

Specjaliści z tego zakresu są już obecnie poszukiwani w zakładach wyspecjalizowanego przemysłu spożywczego (suplementy diety, nautraceutyki, nowa żywność, żywność funkcjonalna), zielarskiego, kosmetycznego i farmaceutycznego.

Coraz większe zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu zielarstwa obserwuje się również w przemyśle paszowym/premiksowym oraz w weterynarii i leśnictwie. Z dodatkami ziołowymi do pasz i lekami ziołowymi dla zwierząt wiąże się ogromne nadzieje, szczególnie w profilaktyce chorób i poprawie produkcyjności zwierząt.

Rośliny zielarskie są także źródłem substancji do ochrony roślin uprawnych, stanowiąc pełnowartościową alternatywę dla pestycydów syntetycznych. Substancje chemiczne z jednych roślin mogą pomóc w ochronie innych roślin przed szkodnikami i chorobami bakteryjnymi, wirusowymi, czy grzybowymi.

Zielarstwo – studia inżynierskie, 7 semestrów

Studia na kierunku Zielarstwo obejmują szeroki zakres zagadnień tematycznych związanych z problematyką zielarstwa. Studenci kierunku zdobędą przygotowanie ogólne w zakresie nauk podstawowych i kierunkowych, w tym z: chemii ogólnej i organicznej, biochemii, mikrobiologii, genetyki roślin, botaniki, fizjologii roślin, podstaw farmakologii, podstaw żywienia człowieka, ekotoksykologii i ochrony środowiska, agroekologii, uprawy roślin zielarskich, typologii roślin i ich zrównoważonego użytkowania, surowców zielarskich z uprawy, metod ich badań i oceny, zanieczyszczeń, konserwacji i przechowywania, receptur surowców zielarskich, przypraw egzotycznych, podstaw bromatologii, fitotoksykologii, alergologii czy ziołolecznictwa, współczesnych uwarunkowań rozwoju zielarstwa.

Po zakończeniu studiów absolwent będzie mógł podjąć pracę w gospodarstwach zajmujących się uprawą, zbiorem, konserwacją oraz przechowywaniem roślin zielarskich,  a także w przedsiębiorstwach zajmujących się produkującą kosmetyków, suplementów diety, oraz żywności funkcjonalnej z wykorzystaniem surowców zielarskich, w tym min.: w działach kontroli i oceny jakości surowców i produktów zielarskich, przy zarządzaniu i organizacji linii produkcyjnej, w laboratoriach, działach zajmujących się obrotem i sprzedażą produktów pochodzenia zielarskiego lub prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie produkcji i przetwórstwa zielarskiego.

Na uwagę zasługują studia z zakresu Zielarstwa – stacjonarne, pierwszego stopnia, studia 26+, bowiem mogą je podjąć ludzie starsi, po 26 roku życia. Są tu studia bezpłatne dla osób starszych, którym tryb życia osobistego i zawodowego pozwala na uczęszczanie na zajęcia w godzinach popołudniowych, w dni robocze. Jeżeli więc mają Państwo 30, 40, czy 50 i więcej lat, chcą zostać inżynierem zielarstwa, a nie mają funduszy na studia zaoczne (niestacjonarne) – zapraszamy.

Więcej informacji: https://pwsz.krosno.pl/studia/kierunki-i-specjalnosci-studiow/zielarstwo/

II komunikat V konferencji pt. Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Nowe nadzieje fitoterapii. Krosno 10-11 maja 2018 roku.

PROGRAM KONFERENCJI

Czwartek, 10 maja 2018 roku

Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12,

dzielnica Suchodół.

8:00 – 12:00   Rejestracja uczestników

8:30 – 8:50     Powitanie i uroczyste otwarcie konferencjimgr Franciszek Tereszkiewicz, kanclerz Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie

– przemówienie Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie –

prof. dr hab. Grzegorz Przebinda

– przemówienie Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – prof. dr hab. Tadeusz Trziszka

– przemówienie Prezydenta Miasta Krosna – mgr inż. Piotr Przytocki

– przemówienie Przewodniczącego Komitetu Naukowego Konferencji – prof. dr hab. n. farm. inż. Grzegorz Bazylak (Kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy)

9.00 – 15:00   Sesja plenarna (przewodniczą: prof. dr hab. farm. inż. Grzegorz Bazylak (kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera, Uniwersytet Mikołaja Kopernika) oraz prof. nadzw. dr hab. inż. Antoni Szumny (kierownik Katedry Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

 9:00 – 9:30     Ekstrakcja ziół dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznymprof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer (Zakład Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym, Warszawski Uniwersytet Medyczny; Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie)

9:30 – 10:00   Panax – rola we współczesnej fitoterapii na tle pięciu tysięcy lat stosowania prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (kierownik Katedry i Zakładu Farmakognozji
i Fitochemii, Wydziału Farmaceutycznego, Śląski Uniwersytet Medyczny; Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie)

10:00-10:30    Czy superowoce są super? dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska (kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

 Dyskusja

10:30-11:00    Przerwa kawowa

11.00-11.30    Ty i trylion twoich przyjaciół prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska (kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie).

11:30-12:00    Bakteryjna terapia nowotworów: nadzieje, ograniczenia i perspektywy prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski (Dyrektor Instytutu Biologii Eksperymentalnej UAM, kierownik Zakładu Mikrobiologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu).

12:00-12:30    Zespół jelita drażliwego – interdyscyplinarny problem naszych czasów dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny
im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu).

Dyskusja

12:30– 14:00  Przerwa obiadowa w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

 14:00 -14:30   99 procent czystości czyli o meandrach analizy surowca zielarskiego –  prof. nadzw. dr hab. inż. Antoni Szumny (kierownik Katedry Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

 14:30-14:50    Mikrofale a zioła. Rozterki nad jakością ziół dostępnych w handlu dr n. biol. Henryk Różański (Kierownik Laboratorium Biologii Przemysłowej i Eksperymentalnej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie).

 Dyskusja

15:00 –18:00  Sesja panelowa 1

 Aula nr 1: (przewodniczą: prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer (Zakład Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym, Warszawski Uniwersytet Medyczny; Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie) oraz prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski (Dyrektor Instytutu Biologii Eksperymentalnej UAM, kierownik Zakładu Mikrobiologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)

 15:00-15:20    Rola białka pochodzenia zwierzęcego w zrównoważonej diecie człowiekaprof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

15:20-15:40 Fitoterapia w cukrzycylek. med. Krzysztof Błecha (Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki)

15:40-16:10    Metabolity pierwotne i wtórne skrzypów Equisetumdr n. biol. Dominik Wróbel, dr n. biol. Henryk Różański (Instytut Zdrowia i Gospodarki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

Dyskusja

16:10-16:30    Przerwa kawowa

16:30-16:50    Wpływ rozdrobnienia i warunków suszenia na zawartość polifenoli i właściwości antyoksydacyjne suszu z dyni mgr inż. Justyna Bochnak, dr hab. Michał Świeca, mgr inż. Małgorzata  Sikora (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii)

16:50-17:10    Wybrane roślinne składniki stosowane w kosmetykach do pielęgnacji cery z trądzikiem różowatym mgr inż. z Marta Remplewicz, mgr Zofia Marciniak (Kosmetyki DLA Sp. z o.o.)

17:10-17:30    Wieloaspektowość zbioru roślin leczniczych z natury w Polscemgr Joanna Sucholas (Wydział Biologii i Medycyny Przedklinicznej, Instytut Nauk o Roślinach, Uniwersytet w Ratyzbonie)

 17:30-17:50    Homotoksykologia jako medycyna alternatywnadr inż. Janusz Kilar, dr n. biol. Henryk S. Różański, dr inż. Magdalena Kilar (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie)

Dyskusja

15:00 –18:00  Sesja panelowa 2

 Aula nr 2: (przewodniczą: prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (kierownik Katedry i Zakładu Farmakognozji i Fitochemii, Wydziału Farmaceutycznego, Śląski Uniwersytet Medyczny; Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie) oraz dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

 15:00-15:20    Leczenie raka wg Rudolfa Breuß’ao. dr Pietryja Marcelin Jan (Klasztor Braci Mniejszych Franciszkanów w Katowicach-Panewnikach, Herbarium św. Franciszka, Instytut Medycyny Klasztornej).

15:20-15:40    Historia chirurgicznego leczenia raka piersi. Ewolucja koncepcji, metod i techniki operacyjnejdr n. med. Józef Forgacz, (kierownik Oddziału Chirurgii Onkologicznej II, Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu)

15:40-16:10 Wkład Josipa Bakicia do badań nad dzikimi roślinami jadalnymi wybrzeża Adriatyku: militarny projekt o etnobiologicznym i antropologicznym charakterze – prof. nadzw. dr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj (kierownik Zakładu Botaniki Instytutu Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytetu Rzeszowskiego)

Dyskusja

16:10-16:30    Przerwa kawowa

16:30-16:50    Grzyby pleśniowe i ich wtórne metabolity jako potencjalne zanieczyszczenie Stevia rebaudianamgr Iwona Ałtyn, prof. nadzw. dr hab. Magdalena Twarużek  (Instytut Biologii Eksperymentalnej, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)

16:50-17:10 Wpływ czasu wędzenia wędlin metodą tradycyjną na zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych –  dr inż. Karolina Choroszy, dr hab. inż. Krzysztof  Tereszkiewicz (Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza, Wydział Zarządzania, Zakład Informatyki w Zarządzaniu)

17:10-17:30    Mikro RNA – innowacyjny wskaźnik jakości diety – dr inż. Małgorzata Karbarz, mgr Kinga Stawarczyk (Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biotechnologii, Zakład Botaniki)

17:30-17:50    Przewlekła kwasica metaboliczna niskiego stopnia – problem kliniczny czy moda na zakwaszenie? lek. med. Lucyna Jankowska , dr n. med. Lucjan Langner.

 Dyskusja

19.00      Uroczysty bankiet w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

Piątek 11 maja 2018 r.

Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12,

dzielnica Suchodół.

8.30 – 13.30   Wykłady plenarne i komunikaty (przewodniczą: dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu) oraz prof. dr hab. farm. inż. Grzegorz Bazylak (kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera, Uniwersytet Mikołaja Kopernika)

8:30-9:00        Mózg trzewny dr n. med. Ryszard Kacała  (Zakład Anatomii Prawidłowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu)

9:00-9:20        BHP zdrowotne współczesnego człowieka – czyli jakie mało znane czynniki obciążają układ endokannabinoidowy i znacząco obniżają samoczynne procesy zdrowienia  – mgr inż. Ewa Melania Gryt (General Hemp Marketing sp. z o.o. ul. Kościelniaka 26a, 41- 409 Mysłowice, dobrekonopie.pl)

 9:20-9:40        Badania jakościowe ziela gojnika macedońskiego (Sideritis scardica Griseb.) przy użyciu chromatografii cienkowarstwowejKądziela Radosław (Studenckie Koło Naukowe Planta Medica, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie)

Dyskusja

9:40-10:00 Przerwa kawowa

10:00-10:20    Preparaty synbiotyczne Lactobacillus plantarum 299V i  kiełków soczewicy – aktywność przeciwutleniająca i zawartość wybranych przeciwutleniaczy niskocząsteczkowychdr hab. Michał Świeca, Gawlik-Dziki Urszula, Złotek Urszula, Sikora Małgorzata, Kapusta Ireneusz, Katedra Biochemii i Chemii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

10:20-10:40    Adaptogeny – rośliny w walce ze stresem i osłabieniem odporności –  Chrzan Renata, Uniwersytet Wrocławski)

Dyskusja

11:00-11:30 Przerwa kawowa

 11:30- 11:50 Porównawcze badania chromatograficzne żeńskich i męskich pąków kwiatowych leszczyny pospolitej Corylus avellana L.Aleksandra Porawska, Piotr Witkowski, Sebastian Antos (Studenckie Koło Naukowe Planta Medica, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie).

11:50-12:10    Analiza ilościowa alkaloidów w zielu Chelidonium majus L. – Wojciech Feliński (Studenckie Koło Naukowe Planta Medica, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie).

12:10-12:30    Badanie aktywnych składników w pączkach olchy czarnejAlnus glutinosa (L.) Gaertn., pochodzącej z Kurpi i Pogórza JasielskiegoKarolina Olbryś, Krzysztof Kwiatek (Studenckie Koło Naukowe Planta Medica, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie).

12:30-12:50 Badanie zawartości alkaloidów w sorbitolowych wyciągach z glistnika jaskółcze ziele – Chelidonium maius Linne Anna Nowak, Halina Biernat, Karolina Olbryś (Studenckie Koło Naukowe Planta Medica, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie).

Dyskusja

12.50-13.00 Dyskusja. Podsumowanie i zakończenie konferencji –  dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu) oraz prof. dr hab. farm. inż. Grzegorz Bazylak (kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera, Uniwersytet Mikołaja Kopernika.

13.00-14.30 Obiad w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80.

Sesja posterowa

  1. Perspektywy fitoterapii. Mikroenkapsulacja natywnych katechin w nanocząstkach chitozanowych, żelatynowych i ferrytynowych Perpectives of phytotherapy. Microencapsulation of native catechins in chitosan-, gelatin- and ferritin-based nanoparticlesGrzegorz Bazylak, Lígia Rebelo Gomes (Katedra i Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, w Bydgoszczy, FP-ENAS-Faculty of Health Sciences University Fernando Pessoa, Portugalia; 3 REQUIMTE-Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Sciences, University of Porto).
  2. Białko – wartościowy składnik bulw ziemniakaBernadetta Bienia, Barbara Sawicka, Barbara Krochmal-Marczak (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Lublin).
  3. Ocena stabilności O-glikozydów cyjanidyny oraz ich aktywność antyoksydacyjna w odniesieniu do błony lipidowejCyboran-Mikołajczyk S., Solarska-Ściuk K., Męczarska K., Włoch A., Kleszczyńska H. (Department of Physics and Biophysics, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Norwida).
  4. Aktinidia ostrolistna – bogate źródło witaminy C – Natalia Dobros (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Zakład Chemii Fizycznej).
  5. Mikroalgi w żywieniu funkcjonalnym i suplementacjiMagdalena Duda, Alicja Wojtuń, Wiktor Dudko, Wiaczesław Kopyton (Bioorganic Technologies sp. z o.o., Sielec 1A, 39-120 Sędziszów Małopolski).
  6. Wpływ metody ekstrakcji na wybrane właściwości biologiczne ekstraktów z korzenia Cochlospermum angolense Katarzyna Gaweł-Bęben, Uliana Hoian, Beata Antosiewicz, Kazimierz Głowniak (Katedra Kosmetologii, Wydział Medyczny, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie).
  7. Wpływ wybranych ziół na proces dojrzewania serów z mleka ekologicznegoKatarzyna Skrzypczak, Ewa Jabłońska-Ryś, Tomasz Czernecki, Bartosz Sołowiej, Dominik Szwajgier, Waldemar Gustaw (Katedra Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii, Katedra Technologii Surowców Pochodzenia Zwierzęcego, Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
  8. Wpływ resweratrolu na parametry stresu oksydacyjnego w dwunastnicy szczurów z cukrzycą typu 1Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Aleksandra Kępa, Weronika Wojnar, Maria Zych (Katedra i Zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach).
  9. Możliwości zastosowania wortmaniny w lecznictwie – Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Piotr Bramora (Katedra i Zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach).
  10. Jakość kaw mielonych i ziarnistych na podstawie oceny potencjału antyoksydacyjnegoKamila Kras, Elżbieta Zawidlak, Aleksandra Hart, Michał Fiejdasz (Studenckie Koło Naukowe Towaroznawców, Zakład Towaroznawstwa, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie)
  11. Wpływ dodatku mąki gryczanej na jakość pieczywa pszennegoBarbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka, Bernadetta Bienia, Paulina Kłosowicz (Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy Lublin)
  12. Phytochemical components of fruits from selected European cranberrybushfruit (Viburnum opulus L.)Monika Mazur, Anna Marietta Salejda, Agnieszka Nawirska-Olszańska, Przemysław Bąbelewski, Anna Zwyrzykowska-Wodzińska, Antoni Szumny (Department of Animal Products Technology and Quality Management Department of Fruit, Vegetable and Plant Nutraceutical Technology Department of Horticulture, Division of Ornamental Plants and Dendrology .Department of Environment Hygiene and Animal Welfare  Department of Chemistry Wrocław University of Environmental and Life Sciences)
  13. Oddziaływanie ultradźwięków na skład jakościowy wyciągów z suchego ziela glistnika – Chelidonium maius L. – Karolina Olbryś, Krzysztof Kwiatek (Studenckie Koło Naukowe Planta Medica, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie)
  14. Wykorzystanie metod spektroskopowych i chromatografii gazowej do kontroli składu oleju z konopi siewnych – Katarzyna Paradowska, Paweł Siudem, (Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej Wydział Farmaceutyczny WUM)
  15. Toksykologiczne badania in vivo i in silico ligandów receptora TRPV1Paweł Siudem, Magdalena Gral, Katerina Makarova, Katarzyna Paradowska (Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej Wydział Farmaceutyczny WUM, Pracownia Hodowli Danio Pręgowanego, Międzynarodowy Instytut Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie)
  16. Badanie właściwości szamponów zawierających ekstrakt z rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis L.) – Anna Pietrasz, Henryk Różański (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Instytut Zdrowia i Gospodarki)
  17. Nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.) jako żywność funkcjonalna w prewencji chorób mózguGrażyna Silska (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich)
  18. Zastosowanie spektroskopii podczerwieni FTiR do identyfikacji odmian pszenicyPaulina Klimczyk, Kinga Stawarczyk, Małgorzata Karbarz, Jacek Żebrowski (Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biotechnologii, Uniwersytet Rzeszowski, Zakład Botaniki, Wydział Biotechnologii, Uniwersytet Rzeszowski)
  19. Ocena jakości mikrobiologicznej soków drzewnychKinga Stawarczyk, Magdalena Duda, Małgorzata Karbarz, Łukasz Łuczaj (Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biotechnologii, Zakład Botaniki; Bioorganic Technologies sp. z o.o., Sędziszów Małopolski)
  20. Wpływ zawartości ekstraktu z korzeni i liści mniszka lekarskiego na właściwości balsamów do ciała przeznaczonych do skóry suchej i wrażliwejZofia Nizioł-Łukaszewska, Dominika Furman-Toczek, Martyna Zagórska-Dziok, Agnieszka Wojtoń (Katedra Kosmetologii, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie, Katedra Biologii Medycznej i Badań Translacyjnych, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie)
  21. Jakość win czerwonych na podstawie oceny zawartości polifenoli – Urszula Folcik, Monika Gumienna, Oliwia Dziedziak, Karolina Majdosz Studenckie Koło Naukowe Towaroznawców, Zakład Towaroznawstwa, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie)

 

KOMITET ORGANIZACYJNY KONFERENCJI

 Przewodniczący: dr n. biol. Henryk Różański

dr inż. Jolanta Baran

dr n. leśn. Izabela Betlej

dr inż. Barbara Krochmal-Marczak

dr inż. n. tech. Anna Pietrasz

dr n. med. Renata Rabiasz

mgr inż. Halina Beń (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

mgr Jarosław Kasprzak (Wielkopolskie Centrum Promocji Zdrowia w Poznaniu)

mgr Lucyna Pojnar

mgr inż. Angelika Uram-Dudek

Sekretarz:

mgr Iwona Wajs

Sekretariat konferencji:

Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ w Krośnie

Dmochowskiego 12

38-400 Krosno

tel. 13-43-755-80, 13-43-755-25

fax 13-43-755-81

e-mail: zielarstwo2018@pwsz.krosno.pl

Adres do korespondencji:

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie

Rynek 1

38-400 Krosno

tel. 13-43-755-80, 13-43-755-25

fax 13-43-755-81

e-mail: zielarstwo2018@pwsz.krosno.pl

Miejsce konferencji: kampus Politechniczny PWSZ w Krośnie, 38-400 Krosno, ul. Dmochowskiego 12.

Zapraszamy na kurs “Hortiterapia” oraz “Projektowanie i pielęgnowanie ogrodów”; Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie.

plakat kurs ogród (002)

kurs hortiterapii (002)

Więcej informacji na stronie: http://www.pwsz.krosno.pl/niepubliczny-osrodek-doksztalcania/oferta-ksztalcenia-nod/

Konferencje zielarskie w maju i czerwcu 2018 r. – kalendarium

Konferencje zielarskie w maju i czerwcu 2018 r.

konferencja_krosno2017_zielarstwo
Fot. Ubiegłoroczna, IV Konferencja Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Medycyna naturalna w onkologii, PWSZ Krosno, 11-12 maja 2017 roku.
Przy mikrofonie prof. dr hab. Łukasz Łuczaj, przy stole plenarnym, od lewej prof. dr hab. Roman Niżnikowski oraz prof. dr hab. Adam Kaznowski.

1. V konferencja pt. Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Nowe nadzieje fitoterapii. Krosno
10-11 maja 2018 roku:
http://rozanski.li/…/zapraszam-na-v-konferencje-pt-rosliny…/

2. XII Franciszkańska Konferencja Zielarsko-Farmaceutyczna, 19 maja 2018 roku w Katowicach-Panewnikach: http://rozanski.li/…/xii-franciszkanska-konferencja-zielar…/

3. VII Konferencja Zielarska Kobiet
29 czerwca – 01 lipca 2018 roku KORYCINY:
http://rozanski.li/…/zapraszam-na-vii-konferencje-zielarsk…/