IV konferencja “Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”. “Medycyna naturalna w onkologii”. Krosno 11-12 maja 2017 roku. KOMUNIKAT II.

 

cancer2

Rektor

Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie

Rektor

Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Dyrektor naczelny

Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu

oraz

Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów

zapraszają na

IV konferencję pt.
Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna.

Medycyna naturalna w onkologii.

Krosno

11-12 maja 2017 roku

KOMUNIKAT II

Celem konferencji jest przedstawienie znaczenia preparatów pochodzenia naturalnego, diety i aktywności fizycznej w leczeniu oraz profilaktyce nowotworów. Zwrócenie uwagi na liczne czynniki kancerogenne oraz możliwości ochrony przed nimi. Próba oceny potencjalnego znaczenia medycyny naturalnej w onkologii.

Tematyka konferencji:

· Prozdrowotne działanie żywności, przydatnej w profilaktyce nowotworów

· Żywność funkcjonalna, w tym nutraceutyki w onkologii

· Żywność nowa w profilaktyce onkologicznej

· Suplementy diety w onkologii

· Kosmetyki, w tym kosmeceutyki i dermokosmetyki dla pacjentów onkologicznych

· Preparaty ziołowe, w tym leki ziołowe stosowane oficjalnie i nieoficjalnie w leczeniu i zapobieganiu nowotworów

· Fitoterapia onkologiczna

· Bezpieczeństwo żywności, pasz, ziół i kosmetyków – znaczenie w prewencji pierwotnej nowotworów

KOMITET HONOROWY KONFERENCJI

Prof. dr hab. Grzegorz Przebinda (Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie)

Prof. dr hab. n. chem. Aleksander Koll (Rektor Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu)

Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

Prof. dr hab. Marek Ziętek (Rektor Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)

Dr hab. n. med. Adam Maciejczyk (Dyrektor Naczelny Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu)

KOMITET NAUKOWY KONFERENCJI

Przewodniczący:

Prof. dr hab. Roman Kołacz (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. dr hab. n. med. Rafał Matkowski (Kierownik Katedry Onkologii, kierownik Zakładu Chirurgii Onkologicznej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich Wrocławiu; dyrektor Centrum Chorób Piersi przy DCO we Wrocławiu; pełnomocnik Dyrektora Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu ds. nauki i ds. wdrażania standardów „Breast Unit”, współpracownik Wojewódzkiego Ośrodka Koordynującego Onkologiczne Badania Przesiewowe)

Członkowie:

Prof. zw. dr hab. n. med. Ryszard Andrzejak (Dyrektor Instytutu Zdrowia, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Angelusa Silesiusa w Wałbrzychu)

Prof. dr hab. n. farm. inż. Grzegorz Bazylak (Kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy)

Prof. dr hab. Marek Bębenek (Kierownik Oddziału Chirurgii Onkologicznej I, Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu)

Prof. dr hab. n. farm. Stanisław Boryczka (Prorektor ds. Kształcenia Podyplomowego i Ustawicznego, kierownik Katedry i Zakładu Chemii Organicznej, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach)

Prof. dr hab. Józefa Chrzanowska (Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. dr hab. Piotr Dzięgiel (Prorektor ds. Dydaktyki UM im. Piastów Śląskich, kierownik Katedry i Zakładu Histologii i Embriologii, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich Wrocławiu)

Prof. dr hab. n. biol. Anna Goździcka-Józefiak (Kierownik Zakładu Wirusologii Molekularnej, Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu)

Prof. dr hab. inż. Jan Grajewski (Kierownik Katedry Fizjologii i Toksykologii, Uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)

Prof. dr hab. n. med. Paweł Januszewicz (Instytut Zdrowia i Gospodarki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie; dyrektor Instytutu Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu, Wydział Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski)

Prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (Kierownik Katedry i Zakładu Farmakognozji i Fitochemii, Wydziału Farmaceutycznego, Śląski Uniwersytet Medyczny)

Prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski (Dyrektor Instytutu Biologii Eksperymentalnej UAM, kierownik Zakładu Mikrobiologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)

Prof. dr hab. n. med. Brygida Knysz (Kierownik Katedry Chorób Zakaźnych, Chorób Wątroby i Nabytych Niedoborów Odpornościowych, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych, Chorób Wątroby i Nabytych Niedoborów Odpornościowych, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich Wrocławiu)

Prof. dr hab. n. chem. Aleksander Koll (Rektor Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu)

Prof. dr hab. Roman Kołacz (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. nadzw. dr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj, prof. URz (Kierownik Zakładu Botaniki Instytutu Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytetu Rzeszowskiego)

Prof. dr hab. n. med. Jerzy T. Marcinkowski (Kierownik Katedry Medycyny Społecznej, kierownik Zakładu Higieny, Prezes Polskiego Towarzystwa Higienicznego, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu)

Prof. nadzw. dr hab. Krzysztof Marycz (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Pracownia Mikroskopii Elektronowej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. dr hab. Roman Niżnikowski (Przewodniczący Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Prezes Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

Prof. dr hab. Jan Oszmiański (Kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. dr hab. med. Andrzej Szuba (Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych 4 Wojskowego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)

Prof. nadzw. dr hab. inż. Antoni Szumny (Kierownik Katedry Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

Prof. nadzw. dr hab. n. biol. Magdalena Twarużek (Instytut Biologii Eksperymentalnej, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)

Prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer (Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym, Warszawski Uniwersytet Medyczny)

Prof. dr hab. Zenon Węglarz (Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

Prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Prof. nadzw. dr hab. n. o. zdr. Danuta Zarzycka (Instytut Zdrowia i Gospodarki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie; Kierownik Katedry i Zakładu Pielęgniarstwa Pediatrycznego, Uniwersytet Medyczny w Lublinie)

Prof. dr hab. Marek Ziętek (Rektor Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)

Dr n. leśn. Izabela Betlej (Kierownik Zakładu Towaroznawstwa, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

Dr n. med. Józef Forgacz (Kierownik Oddziału Chirurgii Onkologicznej II, Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu)

Dr n. med. Ryszard Kacała (Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich Wrocławiu)

Dr inż. Janusz Kilar (Instytut Zdrowia i Gospodarki, Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

Dr inż. Barbara Krochmal-Marczak (Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

Dr hab. n. med. Adam Maciejczyk (Dyrektor Naczelny Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu)

O. dr Marcelin Pietryja (Dyrektor Herbarium Św. Franciszka, Dyrektor Instytutu Medycyny Klasztornej, Klasztor Braci Mniejszych Franciszkanów w Katowicach-Panewnikach)

Dr n. med. Renata Rabiasz (Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

Dr n. biol. Henryk Różański (Kierownik Laboratorium Biologii Przemysłowej i Eksperymentalnej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie)

Dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

Dr n. biol. Dominik Wróbel (Prorektor ds. Studiów, Instytut Zdrowia i Gospodarki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

Dr n. med. Marcin Ziętek (II Oddział Chirurgii Onkologicznej, Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu)

KOMITET ORGANIZACYJNY KONFERENCJI

Przewodniczący: dr n. biol. Henryk Różański

dr n. leśn. Izabela Betlej

dr inż. Janusz Kilar

dr inż. Magdalena Kilar

dr inż. Barbara Krochmal-Marczak

dr inż. n. tech. Anna Pietrasz

dr n. med. Renata Rabiasz

dr n. biol. Dominik Wróbel

mgr inż. Halina Beń (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

mgr Jarosław Kasprzak (Wielkopolskie Centrum Promocji Zdrowia w Poznaniu)

mgr Lucyna Pojnar

mgr Katarzyna Studnicka

mgr inż. Angelika Uram

Sekretarz:

mgr Iwona Wajs

PROGRAM KONFERENCJI

Czwartek, 11 maja 2017 roku

Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12,

dzielnica Suchodół.

8.00 – 08.30 Rejestracja uczestników

8.30 – 9.00 Powitanie i uroczyste otwarcie konferencjimgr Franciszek Tereszkiewicz, Kanclerz Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie

– przemówienie Prorektora ds. rozwoju Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie – prof. nadzw. dr hab. Zbigniew Barabasz

– przemówienie Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – prof. dr hab. Tadeusz Trziszka

– przemówienie Prezydenta Miasta Krosna – mgr inż. Piotr Przytocki

– przemówienie Przewodniczącego Komitetu Naukowego Konferencji – prof. dr hab. Roman Kołacz

9.00 – 14.00 Wykłady i komunikaty (przewodniczą: prof. nadzw. dr hab. Zbigniew Barabasz (Prorektor ds. Rozwoju Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie), prof. dr hab. Roman Kołacz (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

9.00 – 9.30 Raison d’e’tat czyli przyczyna stanu… dr n. med. Józef Forgacz (Oddział Chirurgii Onkologicznej II, Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu)

9.30 – 10.00 Właściwości przeciwnowotworowe berberyny z Chelidonium majus L. – prof. dr hab. n. biol. Anna Goździcka-Józefiak (Zakład Wirusologii Molekularnej, Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu)

10.00 – 10.30 Toksyny drobnoustrojów zagrożeniem bezpieczeństwa żywności prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski (Zakład Mikrobiologii, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu)

10.30 – 10.45 Dyskusja

10.45 – 11.15 Przerwa kawowa

11.15 – 11.45 Algi morskie i słodkowodne biofermentowane i wzbogacane w pierwiastki śladowe jako dietoterapia dla zwierząt z syndromem metabolicznymdr hab. Krzysztof Marycz, prof. nadzw. (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Pracownia Mikroskopii Elektronowej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

11.45 – 12.15 Jak żywić pacjenta onkologicznego?dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

12.15 – 12.45 Owoce i warzywa w profilaktyce chorób nowotworowych dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

12.45 – 13.15 Hydrolizaty białkowe i peptydy jako cenne składniki żywności funkcjonalnejprof. dr hab. Józefa Chrzanowska (Konrad Babij, Anna Dąbrowska, Marek Szołtysik, Józefa Chrzanowska, Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

13.15 – 13.30 Dyskusja

13.30 – 15.00 Przerwa obiadowa w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

15.00 – 19.00 Wykłady i komunikaty (przewodniczą: prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski (Dyrektor Instytutu Biologii Eksperymentalnej UAM, kierownik Zakładu Mikrobiologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu) oraz prof. dr hab. n. chem. Aleksander Koll (Rektor Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu).

15.00 – 15.30 Nowe spojrzenie na biologiczną rolę selenu, glinu i lituprof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

15.30 – 16.00 Orlica pospolita – dzika roślina jadalna o działaniu rakotwórczym – fakty i mitydr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj, prof. URz (Zakład Botaniki, Instytut Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytet Rzeszowski)

16.00 – 16.30 Amigdalina – wróg czy przyjaciel? dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (Katedra i Zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny, Śląski Uniwersytet Medyczny)

16.30 – 16.40 Dyskusja

16.40 – 17.00 Przerwa kawowa

17.00 – 17.30 Prozdrowotne właściwości Colostrum – dr n. med. Ryszard Kacała (Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich Wrocławiu)

17.30 – 18.00 Naturalne substancje o charakterze antynowotworowym – droga na skróty czy realna alternatywa? – dr hab. inż. Antoni Szumny, prof. nadzw. (Katedra Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

18.00 18.30 Suplementacja diety wybranymi substancjami roślinnymi w chorobach nowotworowych – lek. med. Krzysztof Błecha (Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki)

18.30 – 19.00 Dyskusja. Podsumowanie pierwszego dnia konferencji.

19.30 – 1.00 Uroczysty bankiet w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

Piątek, 12 maja 2017 roku

Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12, dzielnica Suchodół.

9.00 – 13.30 Wykłady i komunikaty (przewodniczą: dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu) oraz prof. dr hab. n. med. Paweł Januszewicz (Instytut Zdrowia i Gospodarki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie; dyrektor Instytutu Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu, Wydział Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski).

9.00 – 9.30 Mleko kozie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych – mgr inż. Żaneta Szymańska, prof. dr hab. Roman Niżnikowski, mgr inż. Marcin Świątek (Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

9.30 – 10.00 Zastosowanie konopi siewnych w medycynie i przemyśle mgr inż. Ewa Gryt (General Hemp Marketing Sp. z .o.o)

10.00 – 10.30 Przeciwnowotworowe preparaty dra Gerharda Madausa. Potencjalne możliwości użycia oligopleksów dra G. Madausa w onkologiidr n. biol. Henryk Różański, o. dr. Marcelin Pietryja

10.30 – 11.00 Przerwa kawowa

11.00 – 11.30 Epidemiologia i profilaktyka czerniaka dr n. med. Marcin Ziętek (II Oddział Chirurgii Onkologicznej, Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu)

11.30 – 12.00 Zastosowanie leków antropozoficznych w terapii chorób nowotworowych – dr inż. Janusz Kilar (Instytut Zdrowia i Gospodarki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

12.00 – 12.30 Zawartość pochodnych alkoholu salicylowego w krajowych gatunkach wierzby Salix sp. i w różnych mieszańcach wierzby energetycznej Salix viminalis L. Właściwości przeciwnowotworowe związków salicylowych dr n. biol. Henryk Różański, dr inż. Anna Pietrasz, mgr inż. Wojciech Ślenzak

12.30 – 13.00 Prozdrowotne właściwości herbatników z mąki z żołędziMarek Kruczek, Anna Areczuk, Dorota Gumul, Jarosław Korus, Magdalena Krystyjan, Halina Gambuś (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Katedra Technologii Węglowodanów, Wydział Technologii Żywności)

13.00 – 13.30 Dyskusja. Podsumowanie konferencjidr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu), prof. dr hab. farm. inż. Grzegorz Bazylak (kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera, Uniwersytet Mikołaja Kopernika), dr n. med. Ryszard Kacała (Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich Wrocławiu).

13.30 – 14.30 Obiad w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

SESJA POSTEROWA

1. Talal Saeed Hameed, Barbara Sawicka: The contribution of agricultural extension services to achieve food security. Agriculture Extension & Technology Transfer Department, College of Agric& Forestry, University of Mosul, Department of Plant Production Technology and Commodities, University of Life Sciences in Lublin.

2. Ali Hulail Noaema, Barbara Sawicka, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz: Importance of alkaloid raw materials of anti-carcinogenic. University of Life Sciences in Lublin, Department of Plant Production Technology and Commodity Sciences.

3. Barbara Sawicka, Ali Hulail Noaema, Talal Saeed Hameed Hameed, Skiba Dominika: Glukozynolany i ich znaczenie w żywieniu i fitoterapii. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Agrobioinżynierii, Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa.

4. Barbara Sawicka, Bernadetta Bienia, Piotr Barbaś, Barbara Krochmal-Marczak, Piotr Pszczółkowski: Rola żywności funkcjonalnej w medycynie naturalnej. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie.

5. Małgorzata Karbarz, Kinga Stawarczyk, Magdalena Duda, Łukasz Łuczaj: Zawartość chlorofilu jako wskaźnik potencjału zdrowotnego soków z liści wybranych roślin. Zakład Botaniki, Pozawydziałowy Instytut Biotechnologii, Uniwersytet Rzeszowski.

6. Maria Ruda, Stanisław Habrat, Janusz Kilar, Stanisław Zając, Magdalena Kilar: Czy hodowcy bydła jedzą wołowinę? Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie.

7. Paweł Olczyk, Ewa Długosz, Ewa Waluga: Perspektywy wykorzystania preparatów zawierających propolis w leczeniu chorób nowotworowych. Zakład Farmacji Aptecznej Katedry Farmacji Stosowanej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach.

8. Paweł Fekner: Wczesne przeciwdziałanie indukcji nerkopochodnego włóknienia układowego (nsf) – potencjalne możliwości wykorzystania wybranych gatunków roślin zielarskich zapobiegających zatruciu związkami gadolinu podczas rutynowych badań onkologicznych z użyciem rezonansu magnetycznego. Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów

9. Barbara Głowiak: Ustawodawstwo w zakresie suplementów diety. SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny w Warszawie.

10. Grzegorz Bazylak, Marcin Siepak, Agnieszka Jaworowska, Tai-Long Pan: Substancje roślinne stosowane do neutralizacji i eliminacji wewnątrzkomórkowych bakterii Chlamydia pneumoniae jako potencjalnego czynnika stymulującego niekontrolowany przyrost masy ciała u ludzi. Katedra i Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum, Uniwersytet Mikołaja Kopernika; Zakład Hydrogeologii i Ochrony Wód, Instytut Geologii, Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych,

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza; Department of Life and Sports Science, School of Engineering and Science, University of Greenwich; School of Traditional Chinese Medicine, College of Medicine, Chang-Gung University.

11. Beata Sperkowska, Grzegorz Bazylak: Potencjalne właściwości kancerogenne glinu występującego w suplementach diety o działaniu odchudzającym i upiększającym. Katedra i Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum, Uniwersytet Mikołaja Kopernika.

12. Monika Steciak, Maria Ruda, Janusz Kilar: Zainteresowanie lokalnymi produktami mlecznymi wśród mieszkańców powiatu krośnieńskiego. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie.

13. Andrzej Krężałek, Maria Ruda, Janusz Kilar: Mieszkańcy powiatu krośnieńskiego wobec mięsa króliczego. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie.

14. Natalia Ptok, Marlena Ruman, Agnieszka Zontek, Weronika Wojnar, Anna Bońka, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak: Analiza porównawcza profilu fitochemicznego oraz aktywności antyoksydacyjnej surowców roślinnych zawierających cytral. Katedra i zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny z Odziałem Medycyny Laboratoryjnej, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach; Studenckie Towarzystwo Naukowe, Koło Naukowe Katedry Farmakognozji i Fitochemii.

15. Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Małgorzata Gorzel Witold Furgał, Aleksandra Kubat-Sikorska: Pacjent onkologiczny w ośrodku SPA & Wellness jako realizacja trendów GWS 2017. Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; Ogród Roślin i Surowców Kosmetycznych, Centrum Innowacji Badań i Nauki w Lublinie; Wyższa Szkoła Społeczno-Przyrodnicza im. Wincentego Pola w Lublinie.

16. Jolanta Baran, Małgorzata Źródło-Loda: Wpływ inuliny na jakość organoleptyczną jogurtów.. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie.

17. Marcin Kotowski: Przeciwnowotworowe właściwości tradycyjnie użytkowanych grzybów w Polsce. Uniwersytet Rzeszowski, Pozawydziałowy Instytut Biotechnologii.

18. Agnieszka Lichota, Mateusz Ulma, Mateusz Wasiak, Agnieszka Wypasek, Weronika Wojnar, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak: Analiza porównawcza wpływu czasu parzenia na zawartość związków farmakologicznie czynnych i na potencjał antyoksydacyjny w wybranych herbatach oraz yerba mate. Katedra i Zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach.

19. Monika Sczygiol, Anna Zwyrzykowska-Wodzińska, Bogdan Jarosz, Antoni Szumny, Robert Kupczyński: Analysis of non-structural carbohydrates in the polar fraction of selected Ilex cultivars. Departament of Chemistry, The Faculty of Food Science and Technology; Department of Environment Hygiene and Animal Welfare, The Faculty of Biology and Animal Science, Wrocław University of Environmental and Life Sciences.

20. Cyboran-Mikołajczyk S., Bonarska-Kujawa D., Męczarska K., Oszmiański J., Kleszczyńska H.: Czy polifenole czystka mogą być stosowane w profilaktyce nowotworów? Katedra Fizyki i Biofizyki; Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

21. Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka: Porównanie jakości wybranych zielonych herbat. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.

22. Renata Klebaniuk, Edyta Kowalczuk-Vasilev, Maciej Bąkowski, Katarzyna Kępka, Magdalena Olcha, Loretta Kłodzińska, Robert Krusiński: Właściwości prozdrowotne Lycium chinense (Lycium chinense health benefits); Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

23. Silska Grażyna: Gatunek len zwyczajny (Linum usitatissimum L.) w prewencji chorób nowotworowych. (The species (Linum usitatissimum L.) in prevention of cancer diseases); Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu.

Patronat

Marszałek Województwa Podkarpackiego mgr inż. Władysław Ortyl

clip_image010

Marszałek Województwa Dolnośląskiego dr inż.Cezary Przybylski

clip_image012

Prezydent Wrocławia dr Rafał Dutkiewicz

clip_image014

Prezydent Miasta Krosna mgr inż. Piotr Przytocki

clip_image016

Patronat medialny

Czasopismo naukowe

clip_image018

Niezależna Telewizja NTV

clip_image020

clip_image022

Porady na zdrowie

clip_image024

Sponsorzy

Biovitalium Kosmetyki DLA

clip_image026

clip_image028

Sylveco AdiFeed

clip_image030

clip_image032

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>