II komunikat VI konferencji pt. Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Medycyna komplementarna w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych, Krosno 9-10 maja 2019 roku.

Rektor
Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej
im. Stanisława Pigonia w Krośnie

Rektor
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

oraz
Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów

zapraszają na

VI konferencję pt.
Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna.
Medycyna komplementarna w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych

Krosno
9-10 maja 2019 roku

KOMUNIKAT II

Cel konferencji:
Popularyzacja wiedzy oraz swobodna wymiana poglądów naukowych przez przedstawicieli środowiska naukowego oraz branżowego w zakresie fitoterapii, zielarstwa, kosmetologii, dietetyki, bromatologii, toksykologii żywności, paszoznawstwa, szeroko pojętych preparatów medycyny naturalnej i kosmetyków. Ważnym tematem konferencji będzie bezpieczeństwo stosowania i ocena jakości produktów i surowców spożywczych, paszowych, kosmetycznych i zielarskich. Poruszony będzie problem groźnego dla pacjentów upowszechniania w mediach fałszywych i pseudonaukowych informacji na temat chorób oraz metod leczenia. Celem konferencji jest również analiza aktualnego stanu prawnego, związanego z wprowadzaniem do obrotu produktów zielarskich, żywności funkcjonalnej, pasz, żywności nowej, suplementów diety i kosmetyków. Znaczenie ziół w leczeniu, profilaktyce chorób i żywieniu ludzi oraz zwierząt. Istotnym celem konferencji jest również propagowanie i docenienie wiedzy z zakresu historii i filozofii nauk medycznych, farmaceutycznych oraz biologicznych, która kształtuje współczesne i przyszłe osiągnięcia naukowe. Tegoroczna konferencja zwróci uwagę na znaczenie medycyny komplementarnej, która oznacza, iż odpowiednie metody terapeutyczne są w razie konieczności wykorzystywane równolegle (komplementarnie, uzupełniająco) do metod medycyny uniwersyteckiej. Medycyna komplementarna jest akceptowana w większości krajów w przeciwieństwie do medycyny alternatywnej, która wg czołowych specjalistów nie istnieje. Medycyna komplementarna oparta jest na dowodach w oparciu o metody nauk przyrodniczych.

Tematyka konferencji:
•    Medycyna komplementarna
•    Czy istnieje medycyna alternatywna?
•    Prozdrowotne działanie żywności, dietetyka, bromatologia
•    Żywność funkcjonalna, nutraceutyki
•    Preparaty dla sportowców
•    Żywność nowa i suplementy diety
•    Kosmetyki, w tym kosmeceutyki
•    Preparaty ziołowe, w tym leki ziołowe
•    Fitoterapia dawna i współczesna
•    Aromaterapia, chemia i właściwości olejków eterycznych
•    Uprawa i przetwórstwo roślin leczniczych, kosmetycznych i dietetycznych
•    Technologie przetwarzania surowców zielarskich i preparaty ziołowe dla przemysłu paszowego i weterynarii
•    Bezpieczeństwo żywności, ziół, kosmetyków i pasz
•    Towaroznawstwo żywności prozdrowotnej, kosmetyków i roślin zielarskich
•    Etnomedycyna, etnobotanika, etnofarmakologia
•    Zielarstwo dawne i współczesne
•    Materia medica (surowce mineralne oraz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego), farmakognozja
•    Botanika farmaceutyczna
•    Biologia i biotechnologia medyczna oraz farmaceutyczna
KOMITET HONOROWY KONFERENCJI
Prof. dr hab. Grzegorz Przebinda (Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie)
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
KOMITET NAUKOWY KONFERENCJI
Przewodniczący: prof. dr hab. Roman Kołacz

Członkowie:
Prof. dr hab. n. farm. inż. Grzegorz Bazylak
Prof. zw. dr hab. Bogusław Buszewski, dr h.c.mult., czł. koresp. PAN
Prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański
Prof. dr hab. n. biol. Anna Goździcka-Józefiak
Prof. dr hab. inż. Jan Grajewski
Prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak
Prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski
Prof. nadzw. dr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj
Prof. dr hab. Roman Niżnikowski
Prof. nadzw. dr hab. Katarzyna Paradowska
Prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Prof. nadzw. dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska
Prof. nadzw. dr hab. Sławomir Sokół
Dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik
Prof. nadzw. dr hab. inż. Antoni Szumny
Prof. nadzw. dr hab. n. biol. Magdalena Twarużek
Prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer
Prof. nadzw. dr hab. Danuta Zarzycka
Dr n. med. Józef Forgacz
O. dr Marcelin Pietryja
Dr n. biol. Henryk Różański

PROGRAM KONFERENCJI:

Czwartek, 9 maja 2019 roku

Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12, dzielnica Suchodół.

8:30-12:00  Rejestracja uczestników
8:30-9:00    Powitanie i uroczyste otwarcie konferencji – mgr Franciszek Tereszkiewicz, kanclerz Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie
– przemówienie Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
– przemówienie Prezydenta Miasta Krosna – mgr inż. Piotr Przytocki
– przemówienie Przewodniczącego Komitetu Naukowego Konferencji – prof. dr hab. Roman Kołacz

9:00-15:00 Sesja plenarna (przewodniczą: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Roman Kołacz, prof. dr hab. Roman Niżnikowski).
9:00-9:30 Uprawa roślin zawierających substancje adaptogenne w warunkach Polski – prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)
9:30-10:00 Mięta mięcie nierówna – prof. nadzw. dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska (kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
10:00-10:30 Substancje pochodzenia roślinnego w zapobieganiu chorobom oczu – prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (Kierownik Katedry i Zakładu Farmakognozji i Fitochemii, Wydziału Farmaceutycznego, Śląski Uniwersytet Medyczny, Instytut Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)

Dyskusja
10:30-11:00    Przerwa kawowa

11.00-11.30 Wpływ dysbiozy jelitowej na barierę jelitową i homeostazę organizmu – dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii. Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza – Radeckiego we Wrocławiu, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu).
11:30-12:00 Zafałszowywania olejków eterycznych – problemy praktyczne i analityczne – prof. nadzw. dr hab. Antoni Szumny (kierownik Katedry Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
12:00-12:30 Tajemnice jaja  – prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).

Dyskusja
12:30-13:45 Przerwa obiadowa w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

Wykłady plenarne i komunikaty (przewodniczą: dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik, dr n. med. Józef Forgacz, o. dr Marcelin  Pietryja)
14:00 -14:30 Cyclitole jako bioaktywne produkty naturalne – prof. zw. dr hab. Bogusław Buszewski, dr h.c.mult., czł. koresp. PAN, Przewodniczący Komitetu Chemii Analitycznej PAN, Centrum Edukacyjno – Badawcze Metod Separacyjnych i Bioanalitycznych BioSep, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki, Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu).
14:30-15:00 Metody pozyskiwania produktów naturalnych z polskich roślin uprawnych analityka ekstraktów z lucerny (Medicago sativa L.) z uwzględnieniem oznaczania substancji biologicznie aktywnych (polifenole, cyklitole, saponiny) — dr hab. Magdalena Ligor (Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu).
15:00-15:30 Aronia czarnoowocowa i jej wykorzystanie. Innowacyjny ekstrakt antocyjanów – Mariusz Banach, Agnieszka Zielińska, Wojciech Cyplik, Wojciech Kujawski, Alicja Kucharska (Greenvit Sp. z o.o.,
Warszawski Uniwersytet Medyczny, Zakład Chemii Fizycznej, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Katedra Chemii Fizycznej i Fizykochemii Polimerów, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Dyskusja
15:30-16:00    Przerwa kawowa

Wykłady plenarne i komunikaty (przewodniczą: prof. nadzw. dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska, prof. nadzw. dr hab. Katarzyna Paradowska)
16:00-16:30 Fitoterapia i suplementacja diety w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego – lek. med. Krzysztof Błecha (Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki)
16:30-17:00 Ogrodolecznictwo jako terapia wspierająca w leczeniu chorób cywilizacyjnych – dr inż. Marta Pisarek (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie, Instytut Zdrowia i Gospodarki)
17:00-17:30 Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych przed skażeniem mikrobiologicznym w trakcie przechowywania na jakość żywności – Piotr Antos, Krzysztof Tereszkiewicz,  Tomasz Piechowiak, Maciej Balawejder (Zakład Informatyki w Zarządzaniu, Wydział Zarządzania, Politechnika Rzeszowska, Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno- Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski)
17:30-18:00 Zastosowanie i znaczenie analizy strukturalnej i fizykochemicznej w farmacji na przykładzie receptora TRPV1 i wybranych jego ligandów: kapsaicyny, kurkuminy i piperyny – Paweł Siudem, Katarzyna Paradowska (Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Warszawski Uniwersytet Medyczny)

Dyskusja
Podsumowanie pierwszego dnia Konferencji
19.00 Uroczysty bankiet w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

Piątek, 10 maja 2019 roku
Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12,  dzielnica Suchodół.

8:30-12:30 Wykłady plenarne i komunikaty (przewodniczą: prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak,  prof. dr hab. Roman Niżnikowski, o. dr Marcelin  Pietryja)
8:30-9:00 Etnobiologia Laosu czyli nietoperze na targu – prof. nadzw. dr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj (Zakład Botaniki, Wydział Biotechnologii, Uniwersytet Rzeszowski).
9:00-9:30 Tradycyjna Medycyna Chińska – historia medycyny a współczesność – dr n. med. Ryszard Kacała  (Zakład Anatomii Prawidłowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu).
9:30-10:00 Grzyby prozdrowotne Polski – prof. nadzw. dr hab. Sławomir Sokół (Zakład Botaniki, Wydział Biologii, Uniwersytet Opolski).
10:30-11:00 Ocena zawartości magnololu i honokiolu w preparatach z Magnolia officinalis – Aleksandra Wasiak, Katarzyna Paradowska, Agnieszka Zielińska (Koło Naukowe „Free Radicals” przy Zakładzie Chemii Fizycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawski Uniwersytet Medyczny, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Warszawski Uniwersytet Medyczny).

Dyskusja
11:00-11:30 Przerwa kawowa

11:30-12:00 Produkty pszczele w terapiach wspomagających leczenie chorób krążenia – mgr Arkadiusz Ciołkowski,  mgr Renata Stono – Ciołkowska (Gabinet Porad Zielarskich, Pracownia Zielarska „Zielarz Radzi”, Praszka).
12:00-12:30 Dlaczego SHINRIN YOKU – czyli Japońska sztuka i teoria kąpieli leśnych, wspomaga samoczynne procesy zdrowienia i co z tym mogą mieć wspólnego konopie ? – mgr inż. Ewa Melania Gryt (General Hemp Marketing Sp. z o.o.).
12:30-13:00 Suszenie wybranych ziół tropikalnych w aspekcie jakości suszu i energochłonności procesu – Aleksandra Zimmer, Lisa Yen Wen Chua, Bee Lin Chua, Aneta Wojdyło,  Antoni Szumny, Jacek Łycko, Adam Figiel (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, School of Engineering, Taylor’s University, Likeside Campus, No. 1, Jalan Taylor’s, Subang Jaya, Selangor 47500, Malaysia).

Dyskusja
13.00-13.15 Podsumowanie i zakończenie konferencji
–  prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak,  prof. dr hab. Roman Niżnikowski, o. dr Marcelin  Pietryja.

13.30-15.00 Obiad w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno, ul. Bieszczadzka 80

Sesja posterowa:
1.    Aktywność przeciwutleniająca in vivo ekstraktu z fioletowych ziemniaków odmiany Blue congou szczurów z cukrzycą indukowaną streptozotocyną – Paulina Strugała, Olha Dzydzan, Iryna Brodyak, Ivanna Bila, Piotr Kuropka, Mariana Liuta, Janina Gabrielska, Nataliya Sybirna (Katedra Fizyki i Biofizyki, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Biochemii, Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki, Zakład Histologii i Embriologii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).
2.    Bioaktywne substancje czterech odmian jagody kamczackiej – ich zawartość i właściwości antyoksydacyjne – Jarosław Golis, Paweł Siudem, Katarzyna Paradowska (Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Warszawski Uniwersytet Medyczny).
3.    Ocena jakości soków dereniowych – Alicja Kucharska, Anna Sokół-Łętowska, Karolina Cieślak, Narcyz Piórecki (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach, Uniwersytet Rzeszowski).
4.    Zastosowanie ekstraktu z Terminaliaechebulae, Gardeniajasminoidei oraz Terminaliaebelliricaejako składnika aktywnego w emulsjach kosmetycznych z ochroną przeciwsłoneczną – Uliana Hoian, Marcelina Strzępek, Katarzyna Gaweł-Bęben, Kazimierz Głowniak (Katedra Kosmetologii, Wydział Medyczny, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie).
5.    Jakościowa i ilościowa analiza wybranych miodów wielokwiatowych – Beata Jasińska, Katarzyna Tomaka, Angelika Uram-Dudek, Katarzyna Paradowska (Koło Naukowe „PlantaMedica” Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Katedra Farmacji Fizycznej i Bioanalizy, Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Warszawski Uniwersytet Medyczny).
6.    Kosmetyczne właściwości ekstraktów z kwiatów chabra bławatka (Centaurea cyanus L.) i malwy czarnej (Althea rosea var. nigra) – Marcelina Strzępek, Uliana Hoian, Katarzyna Gaweł – Bęben, Kazimierz Głowniak (Katedra Kosmetologii, Wydział Medyczny, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie).
7.    Potencjalne wykorzystanie hesperydyny w medycynie – Piotr Bramora,  Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (Katedra i Zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach).
8.    Wpływ sylimaryny na parametry stresu oksydacyjnego w jądrze szczurów z eksperymentalnie wywołaną cukrzycą – Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Katarzyna Szałabska, Weronika Wojnar, Maria Zych (Katedra i Zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Studenckie Towarzystwo Naukowe, Koło Naukowe działające przy Katedrze i Zakładzie Farmakognozji i Fitochemii). 
9.    Bioaktywność hydrolizatów białek konopi otrzymanych z wykorzystaniem proteazy z dyni figolistnej – Anna Słowińska, Anna Dąbrowska, Marek Szołtysik, Józefa Chrzanowska (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).

10.    Problematyka jakości wołowiny w świetle badań ankietowych – Janusz Kilar, Kinga Grych (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie).
11.    Mięso z królików w opiniach mieszkańców Podkarpacia – Kinga Grych, Janusz Kilar (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

KOMITET ORGANIZACYJNY KONFERENCJI

Przewodniczący: dr n.med. Renata Rabiasz (Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie)

dr inż. Jolanta Baran

dr inż. Bernadetta Bienia

dr inż. Małgorzata Górka

dr inż. Barbara Krochmal-Marczak

dr inż. n. tech. Anna Pietrasz

mgr inż. Halina Beń (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

mgr Lucyna Pojnar

mgr inż. Angelika Uram-Dudek

Sekretarz:

mgr Iwona Wajs

Kalendarz zgłaszania uczestnictwa

Zgłaszanie uczestnictwa do 30 kwietnia 2019 r.

Platforma elektroniczna do zgłaszania uczestnictwa w konferencji dostępna na stronie: https://ankiety.pwsz.krosno.pl/index.php?r=survey/index&sid=673135

Streszczenia należy przesyłać do 10 kwietnia 2019 r.

Pełne wersje artykułów należy przesyłać do 30 czerwca 2019 r.

Termin wniesienia opłaty do 30 kwietnia 2019 r.

Wszystkie nadesłane artykuły będą kwalifikowane i recenzowane.

Streszczenia artykułów będą wydane jako materiały konferencyjne.

Pełne artykuły naukowe zostaną wydane jako monografia naukowa.

Wymagania edytorskie dla streszczeń (do materiałów konferencyjnych) – kliknij

Wymagania edytorskie dla artykułów pełnych (monografia) – kliknij

Opłaty:

· Uczestnicy regularni: 450 zł

· Studenci i doktoranci: 250 zł

· Członkowie PTZiF: 300 zł

· Reklama w wydawnictwie (B5) 2000 zł

· Reklama w wydawnictwie (B6) 1000 zł

· Reklama stojąca za stołem plenarnym 1000 zł

· Postawienie stoiska pokazowego w ramach opłaty konferencyjnej za każdego z członków obsługi

Opłata konferencyjna obejmuje:

– uczestnictwo w sesjach naukowych

– materiały konferencyjne – streszczenia

– wydawnictwo „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”

– bar kawowy, obiady i uroczystą kolację

Opłatę konferencyjną należy wpłacić na konto:

Bank Pekao S.A.

I O/Krosno

39 1240 2311 1111 0010 5453 8749

z dopiskiem: „konferencjaPTZiF”+ imię i nazwisko uczestnika/nazwa firmy

lub

„konferencjaPTZiF”+nazwa firmy_reklama B5/B6”

Sekretariat konferencji:

Instytut Gospodarki i Polityki Społecznej

ul. Dmochowskiego 12

38-400 Krosno

tel. 13-43-755-80 13-43-755-25

fax 13-43-755-81

e-mail: zielarstwo2019@pwsz.krosno.pl

Pliki do pobrania

ii_komunikat_konferencji.pdf ii_komunikat_konferencji.pdf

Ten wpis został opublikowany w kategorii Działalność, Konferencje, zjazdy, Wydarzenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *