Zapraszamy na III Międzynarodową konferencję pt. Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, komunikat II.

clip_image002 clip_image004 clip_image006

Rektor

Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej

im. Stanisława Pigonia w Krośnie

Rektor

Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

oraz

Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów

zapraszają na

III Międzynarodową konferencję pt. Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna

Bezpieczeństwo żywności i pasz

Krosno

12-13 maja 2016

Cel konferencji:

Popularyzacja wiedzy oraz swobodna wymiana poglądów naukowych przez przedstawicieli środowiska naukowego oraz branżowego w zakresie fitoterapii, zielarstwa, kosmetologii, dietetyki, bromatologii, toksykologii żywności, paszoznawstwa, szeroko pojętych preparatów medycyny naturalnej i kosmetyków. Ważnym tematem konferencji będzie bezpieczeństwo stosowania i ocena jakości produktów i surowców spożywczych, paszowych, kosmetycznych i zielarskich. Celem konferencji jest również analiza aktualnego stanu prawnego, związanego z wprowadzaniem do obrotu produktów zielarskich, żywności funkcjonalnej, pasz, żywności nowej, suplementów diety i kosmetyków. Znaczenie ziół w leczeniu, profilaktyce chorób i żywieniu ludzi i zwierząt.

Tematyka konferencji:

· Prozdrowotne działanie żywności

· Żywność funkcjonalna, w tym nutraceutyki

· Preparaty dla sportowców

· Żywność nowa

· Suplementy diety

· Pasze, surowce paszowe

· Kosmetyki, w tym kosmeceutyki i dermokosmetyki

· Preparaty ziołowe, w tym leki ziołowe

· Fitoterapia

· Aromaterapia

· Uprawa i przetwórstwo roślin leczniczych, kosmetycznych i dietetycznych

· Przetwórstwo, technologie zielarskie i preparaty ziołowe dla przemysłu paszowego i weterynarii, fitoterapia weterynaryjna

· Bezpieczeństwo żywności, ziół, kosmetyków i pasz

· Towaroznawstwo żywności, kosmetyków i roślin zielarskich

Formy prezentacji:

· Sesje plenarne

· Referaty

· Sesje referatowe w sekcjach tematycznych

· Sesje posterowe

· Wystawy i prezentacje firm

KOMITET HONOROWY KONFERENCJI

prof. dr hab. Grzegorz Przebinda (Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie)

prof. dr hab. Roman Kołacz (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

mgr Barbara Jaworska-Łuczak (Wiceprezes ds. Produktów Biobójczych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych)

prof. dr hab. Andrzej Klasik (Honorowy Rektor Górnośląskiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości im. Karola Goduli w Chorzowie, Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Polska Akademia Nauk)

prof. dr hab. Aleksander Koll (Rektor Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu)

KOMITET NAUKOWY KONFERENCJI

Przewodniczący: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka (Prorektor ds. Nauki i Innowacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

Członkowie:

prof. dr hab. n. farm. Grzegorz Bazylak (Kierownik Katedry Bromatologii Uniwersytetu im. M. Kopernika, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy)

prof. dr hab. n. farm. Stanisław Boryczka (Dziekan Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, kierownik Katedry i Zakładu Chemii Organicznej)

prof. dr hab. Józefa Chrzanowska (Dziekan Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Kierownik Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

dr n. med. Józef Forgacz (Ordynator Chirurgii Onkologicznej II Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu)

prof. dr hab. Jan Grajewski (Kierownik Katedry Fizjologii i Toksykologii, Uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)

prof. dr hab. n. biol. Anna Goździcka-Józefiak (Kierownik Zakładu Wirusologii Molekularnej Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu)

dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (Kierownik Katedry i Zakładu Farmakognozji

i Fitochemii, Wydziału Farmaceutycznego, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego)

prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski (Zastępca Dyrektora d/s naukowych Instytutu Biologii Eksperymentalnej UAM, Kierownik Zakładu Mikrobiologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu)

prof. dr hab. Andrzej Klasik (Honorowy Rektor Górnośląskiej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości im. Karola Goduli w Chorzowie, Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Polska Akademia Nauk)

prof. dr hab. Aleksander Koll (Rektor Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu)

prof. dr hab. Roman Kołacz (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

dr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj, prof. URz (Kierownik Zakładu Botaniki Instytutu Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytetu Rzeszowskiego)

prof. dr hab. n. med. Rafał Matkowski, prof. ndzw. UM (II Oddział Chirurgii Onkologicznej Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu, Kierownik Zakładu Chirurgii Onkologicznej w Katedrze Onkologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu)

prof. dr hab. Roman Niżnikowski (Kierownik Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

prof. dr hab. Jan Oszmiański (Kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

dr o. Marcelin Pietryja (Gwardian Klasztoru Braci Mniejszych Franciszkanów w Katowicach-Panewnikach, Dyrektor Herbarium św. Franciszka)

dr n. biol. Henryk Różański (kierownik Laboratorium Biologii Przemysłowej i Eksperymentalnej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie)

prof. dr hab.inż. Maria Ruda (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

dr hab. n. biol. Adam Stebel (kierownik Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa Śląskiego Uniwersytetu Medycznego)

prof. dr hab. med. Andrzej Szuba (Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych 4 Wojskowego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)

dr hab. inż. Antoni Szumny, prof. nadzw. (Kierownik Katedry Chemii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

prof. dr hab. Tadeusz Trziszka (Prorektor ds. Nauki i Innowacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

dr hab. Magdalena Twarużek, prof. nadzw. (Instytutu Biologii Eksperymentalnej, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy).

prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer (Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego)

prof. dr hab. Zenon Węglarz (Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

prof. ndzw. dr hab. Danuta Zarzycka (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

KOMITET ORGANIZACYJNY KONFERENCJI

Przewodniczący: dr n. biol. Henryk Różański

dr Izabela Betlej

dr inż. Barbara Krochmal-Marczak

dr inż. Janusz Kilar

dr inż. Magdalena Kilar

dr inż. Anna Pietrasz

mgr inż. Magdalena Dykiel

mgr Lucyna Pojnar

mgr inż. Angelika Uram

mgr Joanna Anglart-Różańska

mgr inż. Halina Beń

dr inż. Jolanta Baran

Sekretarz:

mgr Iwona Wajs

PROGRAM KONFERENCJI

Czwartek, 12 maja 2016 roku

Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12,

dzielnica Suchodół.

8.00 – 9.30 Rejestracja uczestników

9.00 – 9.30 Powitanie i uroczyste otwarcie konferencji – mgr Franciszek Tereszkiewicz, Kanclerz Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie

– przemówienie Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie –

prof. dr hab. Grzegorz Przebinda

– przemówienie Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – prof. dr hab. Roman Kołacz

– przemówienie Prezydenta Miasta Krosna – mgr inż. Piotr Przytocki

– przemówienie Przewodniczącego Komitetu Naukowego Konferencji – prof. dr hab. Tadeusz Trziszka (Prorektor ds. Nauki i Innowacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

– odczytanie adresów okolicznościowych skierowanych do uczestników konferencji – mgr Iwona Wajs

9.30 –14.00 Wykłady i komunikaty (przewodniczy: prof. ndzw. dr hab. Danuta Zarzycka (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie), dr n. med. Józef Forgacz (Ordynator Chirurgii Onkologicznej II Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu)

9.30 – 10.00 Prof. dr hab. Antoni Szumny Wybrane problem zmienności składu chemicznego roślin leczniczych .i przyprawowych (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

10.00 – 10.30 Prof. nadz. dr hab. Magdalena Twarużek, prof. dr hab. Jan Grajewski Ochratoksyna A w zielonej kawie i suplementach diety na bazie ekstraktu z zielonej kawy (Uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)

10.30 – 11 .00 Prof. dr hab. n. med. Rafał Matkowski Medycyna komplementarna i medycyna oparta na badaniach naukowych (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

11.00 – 11.30 Prof. dr hab. Anna Goździcka-Józefiak Lecznicze własciwości lateksu z Chelidonium majus L (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)

11.30 – 12.00 Przerwa kawowa

12.00 – 12.30 Prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański, Korczyński M., Opaliński S., Świniarska M., Chojnacka

K.Michalak I., Saeid A., Rój E. Algi – zielone złoto mórz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

12.30 – 13.00 Prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski Antybiotykooporne bakterie zagrożeniem bezpieczeństwa żywności (Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu)

13.00 – 13.30 Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka Nowe perspektywy współpracy w ramach Wspólnot Wiedzy i Innowacji KIC FOOD4FUTURE (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

13.30 – 14.00 Dyskusja i podsumowanie sesji: prof. ndzw. dr hab. Danuta Zarzycka, dr n. med. Józef Forgacz

14.00 – 15.30 Przerwa obiadowa w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno ul. Bieszczadzka 80

15.30 – 18.00 Wykłady i komunikaty (przewodniczą: prof. dr hab. inż. Maria Ruda (Państwowa Wyższa Szkoła ..Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie) oraz prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Kierownik Katedry ..Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)

15.30 – 16.00 dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Kwas gamma-linolenowy – występowanie i zastosowanie w lecznictwie (Śląski Uniwersytet Medyczny):

16.00 – 16.30 Prof. dr hab. Anna Sokół-Łętowska Nalewki owocowe jako źródło substancji bioaktywnych (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

16.30 – 16.45 Przerwa kawowa

16.45 – 17.15 dr hab. Dorota Waśko-Czopnik Czy gluten jest szkodliwy? (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

17.15 – 17.45 dr Ryszard Kacała Colostrum – szerokie spektrum działania (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

17.45 – 18.00 mgr farm. Joanna J. Sajkowska-Kozielewicz Badania właściwości Geissospermum reticulatum z rejonu Amazonii ( Warszawski Uniwersytet Medyczny)

18.00 – 18.15 mgr farm. Paweł Siudem, Badania toksycznych właściwości bisfenolu A i produktów jego rozpadu na rozwój danio pręgowanego (Danio rerio) z wykorzystaniem metod dokowania molekularnego (Warszawski Uniwersytet Medyczny)

18.15 – 18.30 mgr inż. Marcin Świątek, prof. dr hab. Roman Niżnikowski Wpływ ziół na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego (Szkoła ..Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

18.30 – 19.00 Dyskusja i podsumowanie pierwszego dnia konferencji: prof. dr hab. inż. Maria Ruda, prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański

19.30 – 1.30 Uroczysty bankiet w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno ul. Bieszczadzka 80

Piątek, 13 maja 2016 r.

Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12,

dzielnica Suchodół.

9.00 – 14.00 Wykłady i komunikaty (przewodniczą: prof. dr hab. Roman Niżnikowski (Kierownik Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski (Zastępca Dyrektora d/s naukowych Instytutu Biologii Eksperymentalnej UAM, Kierownik Zakładu Mikrobiologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu)

9.00 – 9.30 dr hab. prof. URZ Łukasz Łuczaj Zioła lecznicze święcone w dniu Matki Boskiej Zielnej i w Oktawy Bożego Ciała w Polsce południowej (Uniwersytet Rzeszowski)

9.30 – 9.50 dr n biol. Henryk Różański Fitoncydy w dawnej i współczesnej medycynie. (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

9.50 – 10.20 mgr Barbara Jaworska – Łuczak Nowa żywność (Wiceprezes ds. Produktów Biobójczych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych)

10.20 – 10.40 o. dr Marcelin Jan Pietryja Witamina C liposomalna (Klasztor Braci Mniejszych Franciszkanów Katowicach-Panewnikach, Herbarium św. Franciszka)

10.40 – 11.00 Przerwa kawowa

11.00 – 11.15 dr inż. Sylwia Czarnocka –Śniadała Oznaczenie wartości kalorycznej w wybranych surowcach ..zielarskich (firma AdiFeed)

11.15 – 11.45 lek. med. Krzysztof Błecha: Synergia działania ziół i produktów pszczelich w profilaktyce i leczeniu .chorób infekcyjnych dróg oddechowych (Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki)

11.45 – 12.00 dr inż. Marta Pisarek Rośliny zielarskie i przyprawowe jako atrakcja agroturystyczna (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

12.00 – 12.15 dr inż. Elżbieta Sikora Oleje z nasion owoców jagodowych, pozyskane w warunkach nadkrytycznego CO2, jako surowce kosmetyków naturalnych (Politechnika Krakowska)

12.15 – 12.30 mgr Sylwia Nowak Kalanchoe daigremontiana jako składnik aktywny preparatów do pielęgnacji skóry osób chorych na łuszczycę (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)

12.30 – 12.45 mgr inż. Sabina Lachowicz Niedoceniane owoce – skarby polskiej ziemi (Uniwersytet Przyrodniczy .we Wrocławiu)

12.45 – 13.00 mgr Anna Zwyrzkowska Comparison of total phenolic contents in water extracts of Ilex sp. ..(Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

13.00 – 13.15 Paweł Fekner Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi l.) Jako potencjalna żywność funkcjonalna oraz surowiec w fitoterapii

13.15 – 13.45 Podsumowanie i zakończenie konferencjiprof. dr hab. Roman Niżnikowski, prof. dr hab. n. biol. ..Adam Kaznowski

13.45 – 15.15 Obiad w restauracji Gąsior & Gąsior Krosno ul. Bieszczadzka 80

Postery:

1.Beata Sperkowska, Grzegorz Bazylak Wpływ niekonwencjonalnych sposobów ekstrakcji na wynik oznaczania metodą enzymatyczną kwasu szczawiowego w wodnych naparach roślin leczniczych (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy)

2. Adam Stebel, Barbara Bacler-Żbikowska Występowanie bobrka trójlistkowego Menyanthes trifoliata L. na Wyżynie Śląskiej (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach)

3. Barbara Woźniak, Aleksandra Sklarek, Weronika Wojna, Anna Bońka, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Ocena zawartości określonych grup związków farmakologicznie czynnych w kiełkach wybranych roślin z rodziny Brassicaceae (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach)

4. Aleksandra Sklarek, Barbara Woźniak, Weronika Wojnar, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Analiza ilościowa grup związków farmakologicznie czynnych występujących w kiełkach spożywczych wybranych roślin z rodziny Poaceae (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach)

5. Karolina Jakubczyk, Katarzyna Janda, Jolanta Wolska Begonia stale kwitnąca, czarny bez, róża pomarszczona -zawartość fluoru w naparach z kwiatów (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)

6. Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk, Katarzyna Woźniak, Kamila Dębia, Jolanta Wolska Czy dodatek przypraw korzennych podnosi potencjał antyoksydacyjny czarnej herbaty? (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)

7. Karolina Jakubczyk, Agnieszka Łukomska, Jolanta Wolska, Katarzyna Janda Potencjał antyoksydacyjny nasion pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) wobec toksycznego działania fluoru (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)

8. Joanna Sucholska Przedwojenna oferta ziół miejskich targowisk, a stan współczesny w mieście Poznań (Collegium Biologicum UAM w Poznaniu)

9. Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk, Kamila Dębia, Jolanta Wolska Aktywność przeciwutleniająca i całkowita zawartość polifenoli w naparach z wybranych kwiatów jadalnych (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)

10. Kamila Dębia, Katarzyna Janda, Jolanta Wolska, Karolina Jakubczyk Potencjał antyoksydacyjny naparów z podagrycznika pospolitego (Aegopodium podagraria L.) (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)

11. Joanna Śniegowska, Anita Biesiada, Agnieszka Nawirska-Olszańska, Renata Galek Wpływ formy azotu na plonowanie i skład chemiczny ziela stewii (Stevia rebaudiana Bert.) (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

12. Kazimierz Pokrywka, Krzysztof Tereszkiewicz , Piotr Molenda , Patryk Pyziak Jakość wołowiny oferowanej w sprzedaży targowiskowej (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie, Politechnika Rzeszowska, Uniwersytet Rzeszowski)

13. Agnieszka Nawirska-Olszańska, Joanna Kolniak-Ostek , Krzysztof Zymon Właściwości bioaktywne musu z róży (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

14. Cyboran-Mikołajczyk S., Solarska-Ściuk K, Męczarska K., Cwynar-Zając Ł., Dzięgiel P., Oszmiański J., Kleszczyńska H. Ekstrakty z liści Fragaria i Rubus chroniące komórki układu krążenia przed oksydacyjnym uszkodzeniem (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

15. Katarzyna Mitka, Mariola Matysiak Żele pod prysznic z ekstraktem z cytryńca chińskiego (Politechnika Krakowska)

16. Eliza Chorążyczewska, Ewelina Skorupka, Edyta Wojtas, Maciej Adamski Znaczenie selenu w żywieniu bydła mlecznego (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

17. Edyta Wojtas, Andrzej Zachwieja Soy lecithin in the feeding of dairy cows as a dietary supplement
with antioxidant properties
(Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

18. Ewelina Skorupka, Eliza Chorążyczewska, Edyta Wojtas Właściwości i wykorzystanie jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea) (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

19. Małgorzata Stryjecka, Martyna Gaj, Magdalena Kapeluszna, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Barbara Krochmal-Marczak Zmiany właściwości antyoksydacyjnych kwiatów: dziewanny, wiązówki i bzu czarnego pod wpływem przechowywania (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie )

20. Marcin Deszcz, Joanna J. Sajkowska-Kozielewicz, Katarzyna Paradowska Właściwości antyoksydacyjne napojów energetycznych (Warszawski Uniwersytet Medyczny)

21. Sabina Lachowicz, Jan Oszmiański, Aneta Wojdyło, Joanna Kolniak-Ostek The influence of harvest date on the content and stability of polyphenolic compounds and antioxidant activity of chokeberry juice during storage (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

22. Sabina Lachowicz, Jan Oszmiański, Aneta Wojdyło Effect of dried powder preparation process on antioxidant activity content of blue honeysuckle berries (lonicera caerulea l. Var. Kamtschatica) (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

23. Sabina Lachowicz, Jan Oszmiański Niedoceniane owoce – skarby polskiej ziemi (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

24. Małgorzata Grabarczyk, Katarzyna Wińska, Wanda Mączka, Anna Zwyrzykowska Biologicznie aktywne laktony otrzymane z β-jononu (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

25. Elżbieta Sikora, Agnieszka Łach, Jan Ogonowski Zastosowanie ekstraktu z kory dębu pozyskanego w warunkach nadkrytycznego CO2 jako składnika płynów do kąpieli (Politechnika Krakowska)

26. Maria Pytlarz-Kozicka, Karolina Pierończyk, Joanna Politowicz, Antoni Szumny Wpływ grzybów rodzaju Trichoderma na parametry biometryczne i skład lotnych metabolitów wtórnych szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

27. Robert Kupczyński, Anna Zwyrzykowska, Antoni Szumny, Kinga Śpitalniak Wpływ polifenoli roślinnych na metabolism przeżuwaczy (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

28. Łukasz Bobak, Aleksandra Zambrowicz, Henryk Różański, Magdalena Ligor, Halina Beń, Tadeusz Trziszka, Bogusław Buszewski Nawłoć pospolita (Solidago virgaurea) jako źródło substancji biologicznie aktywnych wykorzystywanych do wytwarzania wyrobów kosmetycznych, farmaceutycznych i suplementów diety (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie , Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu)

29. Aleksandra Zambrowicz, Łukasz Bobak, Henryk Różański, Magdalena Ligor, Halina Beń, Tadeusz Trziszka, Bogusław Buszewski Lucerna siewna (Medicago sativa) jako źródło substancji biologicznie aktywnych wykorzystywanych do wytwarzania wyrobów kosmetycznych, farmaceutycznych i suplementów diety (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie , Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu)

30. Kamila Dębia, Katarzyna Janda, Jolanta Wolska, Karolina Jakubczyk Zawartość polifenoli w częściach morfotycznych (kłączach, liściach kwiatach i nasionach) podagrycznika pospolitego (Aegopodium podagraria L.) (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)

30. Izabela Betlej, Aleksandra Bałuka, Jakość mikrobiologiczna wybranych przypraw kuchennych (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie).

31. Izabela Betlej, Identyfikacja zanieczyszczeń mikrobiologicznych w produktach nieżywnościowych, z wykorzystaniem testów API (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

32. Anna Pietrasz, Henryk Różański, Zawartość alkaloidów helleboryny i helleborydyny w kłączach ciemiernika kaukaskiego (Helleborus caucasicus), (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie).

33. Anna Pietrasz, Henryk Różański, Sposoby wytwarzania nanoemulsji stosowanych w kosmetologii, (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie).

34. Anna Pietrasz, Henryk Różański, Kwiat jarzębiny (Sorbus aucuparia) w produktach kosmetycznych, (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie).

 

Prace zgłoszone do publikacji w monografii, ale nie prezentowane w postaci posteru i referatu:

1..Maria Ruda, Janusz Kilar, Stanisław Zając, Magdalena Kilar, Mariola Szymbara, Alicja Lejtnar Program „Podkarpacki Naturalny Wypas” jako czynnik ochrony bioróżnorodności (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

2. Maria Ruda, Janusz Kilar, Magdalena Kilar, Preferencje konsumentów w zakresie zakupu i przyrządzania wołowiny (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

3. Teresa Banaszkiewicz Charakterystyka właściwości i wykorzystania ziół w żywieniu zwierząt (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach)

4. Jolanta Baran, Mateusz Leś Jakość mikrobiologiczna mleka pozyskiwanego od kóz rasy alpejskiej i saaneńskiej (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

5. Jolanta Baran, Małgorzata Źródło-Loda Wykorzystanie innowacji w kreowaniu nowych produktów w przemyśle mleczarskim (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

6. Małgorzata Źródło-Loda, Jolanta Baran, Elżbieta Bragiel Nowoczesne opakowania dla przemysłu spożywczego (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

7. Anna Sokół-Łętowska, Alicja Kucharska, Justyna Dobrzycka Ocena możliwości wzbogacania nalewek wiśniowych w przeciwutleniacze (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

8. Barbara Krochmal-Marczak, Izabela Betlej, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Małgorzata Stryjecka, Angelika Uram Aktywności antyoksydacyjne naparów z liści słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas l [Lam.]) (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie )

9. Renata Tobiasz-Salach, Barbara Krochmal-Marczak Ocena ziarna owsa oplewionego i nieoplewionego jako żywności funkcjonalnej (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

10. Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Barbara Sawicka, Agnieszka Ludwiczuk, Barbara Krochmal-Marczak Możliwości uprawy trawy cytrynowej (Cymbopogon citratus (DC.) Stapf.) w Polsce w aspekcie wielokierunkowego wykorzystania surowca (Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

11. Barbara Sawicka, Barbara Krochmal-Marczak, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz Możliwości projektowania żywności funkcjonalnej z batata (Ipomoea batatas l. [Lam.])( Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)

Patronat

Prezydent Wrocławia

clip_image008

Prezydent Krosna

clip_image010

Wojewódzki Inspektorat Weterynarii z/s

W Krośnie

clip_image012

Sponsorzy

United petfood Calista

clip_image014clip_image016

Biovitalium Kosmetyki DLA

clip_image018

clip_image020

Sylveco AdiFeed

clip_image022

clip_image024

Patronat medialny

Czasopismo naukowe

clip_image026

Niezależna Telewizja NTV

clip_image028

Porady na zdrowie

clip_image030

clip_image032

Ten wpis został opublikowany w kategorii Działalność, Konferencje, zjazdy, Wydarzenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *