Człowiek – Żywność–Zdrowie – II Konferencja Naukowa, Wrocław, 24-25 marca 2017.

Serdecznie zapraszamy do udziału w II Konferencji „Człowiek Żywność Zdrowie” poświęconej problemom chorób metabolicznych, odżywiania człowieka i zdrowej żywności.

TEMATY SESJI NAUKOWYCH

Dzień pierwszy – Piątek 24.03.2017

9:00-10:100 Rejestracja uczestników

10:00-10:30 Wykład inaugurujący: Prof dr hab Tadeusz Trziszka:

„Człowiek w szponach negatywnych osiągnięć cywilizacji. Jak rozwiązać ten problem?”

10:30-12:30 Kontrowersje wokół żywienia

  1. Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność – Dr Ing. Malgorzata A. Jarossova, Department of Commodity Science and Product Quality Faculty of Commerce University of Economics in Bratislava, Slovakia
  2. Mody w świecie diet. Czy alternatywne sposoby żywienia są potrzebne i skuteczne? – dr inż. Danuta Figurska – Ciura, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Owoce jako źródło substancji wspomagających leczenie chorób cywilizacyjnych – dr inż. Paulina Nowicka, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  4. Insekty – alternatywne źródło składników odżywczych – dr inż. Anna Żołnierczyk, Katedra Chemii, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  5. Psychodietetyka – nowe trendy w żywieniu człowieka – mgr Justyna Stacherzak-Raczkowska, Dolnośląskie Centrum Psychoterapii, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

12:30-12:45 Przerwa kawowa

12:45-13:15 Sesja plakatowa

13:15-15:00 Zielona dolina – żywności i zdrowia – powrót do natury. Cele, założenia i planowane rezultaty programu.

15:00-15:30 Obiad

15:30-19:00 Debata o zdrowiu. Wpływ czynników środowiska na metabolizm i jego zaburzenia. Uczestnicy debaty: prof. Monika Bronkowska, dr Henryk Różański, prof. Tadeusz Trziszka, dr hab. Dorota Waśko-Czopnik.

19:30-22:00 Spotkanie koktajlowe

Dzień drugi – Sobota 25.03.2017

9:00-11:00 Związek czynników środowiskowych z chorobami żywieniozależnymi.

  1. The effect of 100 % fruit juice on lipid profile and other biochemical parameters of blood serum in adult women – M. Habanova, associate professor CSc./PdD. – Department of Human Nutrition (FAaFR), Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovakia 
  2. Występowanie i właściwości biologiczne związków polifenolowych i irydoidowych – dr inż. Joanna Koniak-Ostek, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roslinnych, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Nutraceutyki i żywność funkcjonalna w prewencji chorób żywieniowozależnych – dr inż. Karolina Łoźna, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  4. Sposób odżywiania a zespół metaboliczny – od teorii do praktyki – dr hab. inż. Monika Bronkowska, prof. nadzw. UP, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  5. Aktywność fizyczna jako niezbędny element stylu życia w terapii chorób cywilizacyjnych – prof. dr hab. Małgorzata Słowińska-Lisowska, Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu, Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu

11:00-11:15 Przerwa kawowa

11:15-13:15 Zaburzenia odżywiania jako problem społeczny

  1. Postępowanie diagnostyczne i lecznicze u pacjenta otyłego -dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  2. Bulimia / anoreksja – dwa bieguny zaburzeń odżywiania – prof. dr hab. n. med. Katarzyna Kucharska, Klinika Nerwic, Zaburzeń Osobowości i Odżywiania, Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie
  3. Znaczenie ziołolecznictwa przy wspomaganiu leczenia otyłościdr n. biol. Henryk Różański, Laboratorium Biologii Przemysłowej i Eksperymentalnej, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. St. Pigonia w Krośnie
  4. Medycyna senioralna – aspekty metaboliczne – prof. dr hab. Małgorzata Sobieszczańska, Katedra i Klinika Geriatrii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
  5. Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna jako czynnik wywołujący stan zapalny – mgr Karolina Karabin, konsultant naukowy Cambridge Diagnostics, Międzynarodowego Studium Medycyny Molekularnej przy Warszawskim Uniwersytecie Medycznym

13:15-14:00 Obiad

14:00-16:00 Różnorodność czynników wpływających na organizm

  1. Insulina – wróg czy przyjaciel – dr hab. Dorota Waśko-Czopnik, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu
  2. Znaczenie mikroflory jelitowej w regulacji metabolizmu – dr Patrycja Szachta, Centrum Medyczne WitaImmun w Poznaniu
  3. Nutrigenomika i nutrigenetyka w profilaktyce zdrowotnej – dr  inż. Maciej Oziembłowski, Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  4. Wykorzystanie biosubstancji zawartych w jajach kurzych – Prof. MUDr Zdenek Zadak, CSc – Department of Internal Medicine – Metabolic Care and Gerontology, Charles Iniversity, Faculty of Medicine, Czech Republic.

KOMITET ORGANIZACYJNY KONFERENCJI

Przewodniczący:

Prof. dr hab. Monika Bronkowska – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

dr Sławomir Woźniak – Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

Wiceprzewodniczący:

dr Ryszard Kacała – Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

Sekretarze:

dr Joanna Grzelak – Zakład Anatomii Stomatologicznej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

dr Bożena Kurc-Darak – Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

dr inż. Ewa Raczkowska – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Członkowie:

dr inż. Maciej Bienkiewicz – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

dr Paweł Dąbrowski – Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

dr Zygmunt Domagała – Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

dr inż. Danuta Figurska-Ciura – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet  Przyrodniczy we Wrocławiu

mgr Aleksandra Karykowska – Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

dr inż. Karolina Łoźna – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

mgr inż. Dominika Mazurek – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet  Przyrodniczy we Wrocławiu

dr inż. Dagmara Orzeł – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet  Przyrodniczy we Wrocławiu

dr inż. Maciej Oziembłowski – Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

dr inż. s. Ewa Piotrowska – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet  Przyrodniczy we Wrocławiu

dr Michał Porwolik – Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

dr inż. Anna Salejda – Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział  Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

dr inż. Marzena Styczyńska – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

dr Katarzyna Staszak – Zakład Anatomii Stomatologicznej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. nadzw. UP – Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

SKN Paleoanatomii „Vertex” – Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

SKN Clinical and Dissecting Anatomy – Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej, Uniwersytet Medyczny  we Wrocławiu

SKN Żywienia Człowieka – Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

W sprawie ofert dla sponsorów konferencji lub wystawców prosimy o kontakt z BIUREM ORGANIZACYJNYM KONFERENCJI ( AG EVENT)
adres e-mail: agevent@agevent.pl lub pod nr telefonu: +48 601 323 212

SESJA PLAKATOWA

Osoby zainteresowane prezentacją plakatu prosimy o wypełnienie formularza rejestracyjnego z zaznaczeniem opcji

„forma uczestnictwa czynna” i dołączenie odpowiedniego pliku.

Termin nadsyłania plakatów upływa 17.03.2017.

Bliższe informacje dostępne są na stronie: http://www.manfoodhealth.umed.wroc.pl

Ten wpis został opublikowany w kategorii Konferencje, zjazdy, Wydarzenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *